nieuws

Rotterdam krijgt hotel met 30 verdiepingen

bouwbreed

Kintelholding SA (KHSA) en de gemeente Rotterdam zijn overeengekomen dat op de hoek Weena en Kruisplein het Weena Tower Hotel wordt gebouwd. Het gebouw krijgt 30 verdiepingen, 185 hotelkamers en vier penthouses. Daarnaast is in het ontwerp van de Engelse hotelontwikkelaar Kinfield Ltd 13.500 vierkante meter kantoorruimte opgenomen. In mei 1997 wordt het hotel geopend.

De gemeente draagt f. 1,5 miljoen bij aan het po. In ruil hiervoor komt 50 procent van de aandelen van de Tower Hotel Exploitatie maatschappij (THE) in handen van de gemeente. De organisatie die het hotel exploiteert moet nog worden opgericht. Het zal een samenwerkingsverband worden tussen de gemeente, de KHSA en de Rotterdamse investeerder Nidera Beheer BV.

“Het po sluit aan op het in 1988 door Multi Vastgoed, in combinatie met het pensioenfonds PGGM, ontworpen Plaza plan en is het sluitstuk van de bebouwing aan het Weena”, aldus een toelichting van de gemeente Rotterdam.

THE zal optreden als verhuurder en sluit een management contract met de hotelexploitant. “Mocht na de eerste managementperiode van vijf jaar blijken dat de hotelexploitatie tegenvalt, dan heeft het tussenbedrijf het recht de overeenkomst te beeindigen. Het hotelgedeelte kan verbouwd worden tot kantoor,” aldus een toelichting van het ontwikkelingsbedrijf.

De gemeente verwacht dat Rotterdam belangrijker zal worden als vestigingsplaats voor het bedrijfsleven en dat de ‘congresfunctie’ van de stad groter zal worden door uitbreiding van De Doelen en doordat de Erasmusuniversiteit vaker gebruikt zal worden voor bijeenkomsten. De bouw van een ‘internationaal gekwalificeerd’ vijf sterren hotel is daarom noodzakelijk. “Nu de Europese landen langzamerhand uit de recessie komen, de economie en de markt aantrekken, lijkt het moment gunstig voor de bouw en de toekomstige exploitatie, van een dergelijk hotel”, aldus het ontwikkelingsbedrijf.

Reageer op dit artikel