nieuws

‘Nuis zit met monumentenzorg in een neerwaartse spiraal’

bouwbreed Premium

Staatssecretaris Nuis van Cultuur vertoont een onbegrijpelijk gebrek aan besluitvaardigheid. Die kritiek leverde de voorzitter van het Nationaal Monumenten Contact (NCM) en commissaris van de koningin in Flevoland, H. Lammers, vrijdag tijdens de monumentenstudiedag in Zwolle.

De Tweede Kamer heeft Nuis gevraagd een begin te maken met uitvoering van het Strategisch Plan Monumentenzorg, maar tot nu toe heeft hij niet veel meer dan f. 5 miljoen beschikbaar gesteld, terwijl er de komende tien jaar elk jaar f. 140 miljoen nodig is, aldus Lammers. Hij wees erop dat de ministers Zalm (Financien) en Melkert (Sociale Zaken) hebben onderschreven dat een forse injectie in de monumentenzorg positieve effecten heeft voor economie en werkgelegenheid. “Zij verwachten echter wel een eerste gebaar van de staatssecretaris”, aldus Lammers.

Duurder Het Strategisch Plan is opgesteld onder de vorige minister van cultuur D’Ancona. Volgens dat plan is er de komende tien jaar in totaal f. 1,4 miljard nodig om de achterstand in de restauratie van monumenten in te lopen. Lammers zei dat nog steeds een van de drie monumenten in gevaar verkeert. Het NCM, dat de krachten in de particuliere monumentenwereld bundelt, gaat daarover binnenkort opnieuw de noodklok luiden.

Ook de Zwolse burgemeester J. Fransen spaarde Nuis niet. Hij sprak van een neerwaartse spiraal, waarbij te restaureren monumenten steeds verder achteruit gaan, waardoor restauraties steeds weer duurder worden. Iedereen erkent dat de situatie ernstig is; die erkenning staat ook in het regeerakkoord. “En toen werd het stil”, constateerde Fransen. Dat geldt volgens hem niet alleen voor de monumentenzorg, maar ook voor Nuis’ besluitvorming over het archeologiebeleid, waarover de bewindsman vorig jaar het rapport “Het bodemarchief bedreigd” ontving.

Reageer op dit artikel