nieuws

Jurist blijft vechten tegen Haags gemeentebestuur

bouwbreed

De Nootdorpse jurist W. Evers gaat door met zijn campagne tegen het Haagse gemeentebestuur. Al enkele jaren bestookt de man burgemeester Havermans en zijn wethouders met beschuldigingen van corruptie.

Hoewel de politierechter hem een maand geleden daarvoor wegens smaad veroordeelde tot f. 2500 gulden, stelde Evers dinsdag opnieuw in het openbaar dat gemeente-ambtenaren steekpenningen hebben aangenomen.

De gemeente zou de fout zijn ingegaan bij de bouw van een gokhal in het centrum van de stad. Volgens de jurist heeft eigenaar Hommerson Arcades de gemeente betaald om snel een bouwvergunning te krijgen. Bovendien stelt Evers dat het stadsbestuur heeft gerommeld met de tekening en de besluitvormingsprocedure. De Nootdorper nam zich voor ‘de onderste steen boven’ te krijgen. Daarom ging hij bij de Raad van State in beroep tegen de bouwvergunning.

Gisteren werd het beroep behandeld. Ter zitting herhaalde Evers zijn beschuldigingen, die door de politierechter als ‘smaad jegens het gemeentebestuur’ zijn bestempeld.

De advocaat van de gemeente, J. Potter, zal verantwoordelijk wethouder H. Meijer adviseren opnieuw aangifte te doen. De helft van de boete die Evers in maart kreeg was voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

De gokhal staat er sinds 1993. Belangrijkste bezwaren van Evers zijn dat de huizen eromheen in waarde verminderen en dat de winkeliers last zouden krijgen van criminaliteit. Aanvankelijk trad hij op voor de eigenaar van een groot aantal woningen rond het pand. Maar die is onlangs overleden en sindsdien gaat Evers op eigen houtje verder. De omwonenden en ondernemers in de nabije omgeving nemen nadrukkelijk afstand. De Raad van State doet over maximaal zes weken uitspraak. Onafhankelijk van hoe dat uitpakt is Evers dan toch nog niet uitgeprocedeerd. Hij is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de politierechter. Het is nog onbekend wanneer die beroepszaak dient.

Reageer op dit artikel