nieuws

Ingenieurs van NS gaan als zelfstandige onderneming verder

bouwbreed

De verzelfstandiging van onderdelen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) krijgt steeds meer vorm. Op 1 juni van dit jaar gaat het Ingenieursbureau NS als zelfstandig bedrijf verder onder de naam Holland Railconsult BV. Over andere bedrijfsonderdelen van de NS, zoals de aannemer Strukton lopen nog studies. NS moet zich op de kerntaak gaan concentreren; transport van mens en goederen.

Holland Railconsult (HR) blijft zich profileren als een raadgevend ingenieursbureau dat actief is op het terrein van de nationale en internationale railinfrastructuren. In tegenstelling tot vroeger moet HR de markt op om de opdrachten binnen te halen. Het automatisme dat de NS opdrachten doorspeelt is over, alhoewel de aandelen van het bedrijf (voorlopig) in handen blijven van de NS.

HR moet na 1 juni in concurrentie met een andere BV van de NS, Articon, opdrachten zien te verwerven. Voor Gemeentewerken Rotterdam en de Ret (openbaar vervoerbedrijf) voert men het pomanagement van het metropo Beneluxlijn.

Het nieuwe bedrijf krijgt een matrixstructuur dat sterk gericht is op projecten. Het bedrijf kent vijf marktgroepen waarvan er bijvoorbeeld een gericht is op de hogesnelheidslijnen.

Daarnaast kent het bedrijf vijf vakafdelingen. De afdeling Architectuur en Bouwtechniek bijvoorbeeld is in staat om geintegreerde ontwerpen aan te leveren.

Reageer op dit artikel