nieuws

Bouwactiviteiten NBM in Berlijn tot nul gereduceerd

bouwbreed Premium

NBM-Amstelland stopt met de bouwactiviteiten in en om Berlijn en gaat zich uitsluitend concentreren op poontwikkeling. De beursgenoteerde Haagse aannemer gaat hiervoor in zee met projectontwikkelaar G.F.G. uit Neurenberg.

Vorige week is het personeel in Duitsland hierover ingelicht. De opzet is om NBM-Amstelland Bau te sluiten. Deze kleine uitvoerende bouwer werkte hoofdzakelijk als onderaannemer voor NBM-Amstelland Projectentwicklung en Immobilien (P en I) en was niet in staat om resultaat te boeken. NBM Bau was en is onder meer betrokken bij projecten in Ragow, een stadje in het voormalige Oost-Duitsland. Het was het eerste grote bouwpo van NBM-Amstelland in de regio Berlijn. Hiervoor werd speciaal samen met de Duitse ontwikkelaar Candida Wohnbauten de ontwikkelaar Spreeuw opgezet. Candida is in handen van Jurgen Steinke die veel Nederlandse aannemers in Duitsland opgang heeft geholpen.

De bestuursvoorzitter van NBM-Amstelland, Andre Baar, verklaarde vorige week tijdens de presentatie van de jaarcijfers dat Berlijn in 1995 quitte speelt. “In 1996 verwachten wij de eerste winsten.”

Kopersmarkt

In vage bewoordingen sprak Baar vorige week over de uitbreiding van de projectactiviteiten in Berlijn. “De groei vindt plaats in Duitsland en zal al dan in samenwerking gaan met derden.”

De samenwerking blijkt dus gezocht te zijn met G.F.G.. Samen met deze Duitse onderneming, met ook een kantoor in Berlijn, gaat men in de groeikern Mahlow een wijk van 600 woningen ontwikkelen. Om een dergelijk groot po te ke realiseren wordt P en I de komende periode versterkt.

De samenwerking met G.F.G. is ook noodzakelijk vanwege de goede contacten die de onderneming heeft met de kopermarkt. De grootste concurrent van P en I, Kondor Wessels Berlin, beheerst het gehele traject van ontwikkeling tot verkoop om zo beter op alle wensen in te ke spelen. De woningmarkt in en om Berlijn is namelijk zeer grillig. Een ‘voelspriet’ in de kopersmarkt is een must om de activiteiten tot een succes te maken.

Reageer op dit artikel