nieuws

Architecten Cie dingt mee naar Dorotheenblocke

bouwbreed

De Architecten Cie is uitgenodigd voor een meervoudige opdracht inzake het Dorotheenblocke in de regeringswijk rond de Rijksdag in Berlijn. Een gevarieerd bouwprogramma beslaat meer dan een heel bouwblok terzijde van de door de Britse architect Sir Norman Foster ontworpen renovatie van Rijksdagen tot Bondsdaggebouw. In de besloten prijsvraag voor die verbouwing scoorden ook Santiago Calatrava en Pi de Bruijn zeer hoog.

Het Dorotheenblocke ligt tegenover de achterzijde van het Rijksdaggebouw en strekt zich uit van de Spree tot de bebouwing aan de Pariser Platz met de Brandenburger Tor. Er zijn ondermeer kantoorruimten voor de Bondsdag en verdere parlementaire instituten gedacht.

De bouwcommissie, eltestenrat des Baugesellschaft Berlin selecteerden vijf architectenbureaus voor deze meervoudige opdracht. Naast de Duitse bureaus Busmanns en Habener, Von Gerken, Marg en Partner, Schweger en Partner zijn Thomas van den Valentyn en De Architecten Cie gevraagd een ontwerp te maken. Binnen afzienbare tijd lijkt een keuze te verwachten voor deze opdracht, die gecompliceerd lijkt door de integratie van enkele bestaande gebouwen in het gebied, die zowel de oorlog als de Berlijnse Muur hebben doorstaan.

Reageer op dit artikel