nieuws

Zaan geschikt voor goederentransport

bouwbreed

Als de Zaan wordt verdiept, kan per jaar 350.000 ton goederen over deze vaarweg worden vervoerd. De drempel van de sluis moet hiertoe met bijna een meter worden uitgegraven, daarnaast moet de aflaaddiepte groter worden en moeten sluizen en bruggen continu worden bediend. De kosten van het po bedragen meer dan f. 100 miljoen. Dit hebben de Ondernemers Organisatie voor Logistiek en Transport, Evo en de Kamer van koophandel voor de Zaanstreek, gisteren bekend gemaakt.

Ze hielden een enquete onder 550 bedrijven in de Zaanstreek. De ondernemingen, waaronder zes bouwbedrijven, gaven te kennen dat ze vaker goederen over het water willen vervoeren, maar dat ze dit niet doen vanwege de slechte toestand van de Zaan. Verbetering van de Zaan voor het vervoer betekent onder meer dat bewoners van Zaanstad minder overlast zullen ondervinden van vrachtwagen verkeer.

“Met name bedrijven in de voedingsmiddelenbranche, schrootverwerking en bouwmaterialen zien veel in de mogelijkheden die de Zaan biedt”, aldus een toelichting van Evo. Voorwaarde is wel dat de overheid de bestaande belemmeringen opheft.” Binnenkort begint een werkgroep met een onderzoek naar de mogelijkheden om meer gebruik te maken van de Zaan als transportroute.

Reageer op dit artikel