nieuws

Werkloosheid stabiel, maar lager dan jaar geleden

bouwbreed

In de periode december ’94-februari ’95 telde ons land volgens de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 484.000 geregistreerde werklozen.

Daarmee is de werkloosheid sinds medio vorig jaar stabiel. Dat geldt ook voor het aantal werkloosheidsuitkeringen.

Het aantal werklozen is wel voor het eerst sinds 1992 lager dan een jaar eerder. Van juli ’92 tot de jaarwisseling ’94-’95 was de werkloosheid steeds hoger dan een jaar eerder. Het grootste verschil werd gemeten in het eerste kwartaal van vorig jaar toen de werkloosheid 129.000 hoger was dan een jaar eerder. Dit verschil liep daarna snel terug tot 12.000 rond de jaarwisseling. Het laatste werkloosheidscijfer komt 11.000 lager uit dan een jaar geleden.

Dit komt doordat de werkloosheid na een lange periode van stijging in het tweede kwartaal van vorig jaar daalde en daarna stabiel bleef. Het aantal werkloze jongeren tot 25 jaar daalt. Het aantal geregistreerde werkloze jongeren was in december ’94-februari ’95 bijna 100.000. Een jaar geleden was dit nog 120.000. Op dit moment is ruim 10 procent van de jongeren van de beroepsbevolking werkloos. Een jaar geleden was dit nog bijna 13 procent. Het aantal werklozen van 35 jaar of ouder neemt nog steeds toe. De langdurige werkloosheid neemt dus toe.

Reageer op dit artikel