nieuws

Waterschap herstelt loop beken door pijpleiding onder kanaal

bouwbreed Premium

Met de aanleg van een pijpleiding onder het Twentekanaal herstelt het Waterschap Regge en Dinkel de loop van de beken zoals die bestond voor de aanleg van het kanaal. Het is de eerste keer dat in Nederland voor die aanpak is gekozen om de stroming van de waterlopen te beinvloeden, zo laat het waterschap weten.

Tijdens droge perioden pompt Twente nu nog water uit het Twentekanaal in de beken. Doordat de Rijn het kanaal voedt, bevat dat water stoffen die elders vooral in industriegebieden worden geloosd. Dat heeft een negatieve invloed op alles wat in en rond de beken leeft.

Door het herstellen van het oorspronkelijke beeksysteem hoeft het waterschap geen water meer uit het Twentekanaal te halen. De waterkwaliteit gaat er op die manier zo sterk op vooruit dat de typische beekflora en -fauna terugkeren. Om te voorkomen dat het herstel van de bekenloop het goed functionerende waterbeheersingssysteem nadelig beinvloedt, moet het waterschap diverse werken uitvoeren. In totaal is met het po f. 1,4 miljoen gemoeid. Het rijk betaalt daarvan de helft.

Reageer op dit artikel