nieuws

Vermeend steekt stokje voor dure OG-constructie

bouwbreed

Staatssecretaris van Financien Vermeend pakt met ingang van woensdag 8 maart een sterk belastingbesparende constructie met onroerend goed aan.

Hij doet dat met terugwerkende kracht tot deze datum, bij nota van wijziging op een bij de Tweede Kamer liggend wetsvoorstel. Dat heeft betrekking op vruchtgebruikconstructies, waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen juridische eigendom en het economisch gebruik van het pand.

Het draait met name om ondernemers die prive een pand kopen en het economisch recht van vruchtgebruik aan de eigen BV verkopen. De BV betaalt daar veel geld voor, dat tot dusver onbelast kon worden geincasseerd bij de verkopende eigenaar. De BV mocht tot dusver die som afschrijven op de aankoopsom van het vruchtgebruik. Bij tussentijdse terugkoop van het gebruiksrecht van het pand door de juridisch eigenaar en vervolgens verhuur van het pand aan de BV, bestaat het risico dat de afkoopsom van de eigenaar bij hem weer aftrekbaar is op zijn inkomen.

Deze ongewenste cumulatie van aftrekposten vloeit voort uit een uitspraak van de belastingkamer van de Hoge Raad van 24 november. Vermeend heeft snel gereageerd, door het lek bij reparatiewet te dichten. Overigens heeft de wet ook betrekking op roerende zaken en is de zogenaamde ‘ouder/kind-relatie’, de overdracht van een huis van ouder naar kind, uitgesloten.

Stadhuisconstructie

De aangepaste wetgeving heeft geen betrekking op de bestrijding van btw-constructie in onroerend goed, de zogenaamde Stadhuisconstructie. Vermeend rond op dit moment een wetgeving af die de bestaande btw-wetgeving moet gaan vervangen. De onderhandelingen met Brussel zijn op de belangrijkste punten afgerond. Gemeenten en woningbouwcorporaties ‘verdienen’ vele tientallen miljoenen door bij de financiering van hun vastgoed gebruik te maken van een btw-constructie. Inmiddels heeft Vermeend en Tommel (VROM) de Belastingdienst en B en W’s bevolen dergelijke constructies te weigeren. Om dit te steunen is nieuwe wetgeving nodig. Nog deze maand moet de wet ter beoordeling naar de Raad van State.

Reageer op dit artikel