nieuws

Verenigde Staten kampen met daling in de woningbouw

bouwbreed

De waarde van bouwcontracten in de Verenigde Staten is in januari vrijwel gelijk gebleven. Volgens F.W. Dodge was er wel meer activiteit in de niet-residentiele sector. Maar die groei werd teniet gedaan door een voortdurende zwakte in de huizenbouw, een gevolg van de stijging van de hypotheekrente door de voortdurende verhogingen van de rentestanden door de Amerikaanse nationale bank, de Federal Reserve.

Het totaal aan nieuwe bouwcontracten steeg in januari met minder dan een procent vergeleken met december en bedraagt nu op jaarbasis berekend $270,6 miljard. Dat is echter beter dan in december, toen de waarde van de contracten met 7,7 procent daalde. De activiteiten in de niet-residentiele sector groeiden met 8 procent naar $103 miljard.

De meeste sectoren deden het beter, vooral de bouw van commerciele gebouwen als kantoren, hotels en opslagplaatsen en vooral fabrieken, een gevolg van de opleving in de Amerikaanse economie als geheel de afgelopen maanden.

Positief

Maar de huizenbouw blijft achter, de totale activiteiten daar daalden met 6 procent, naar $116 miljard. Robert A. Murray, de vice president voor economische zaken van Dodge, gelooft, dat de bouw in de VS als geheel ook in 1995 weer zal groeien, dat zou voor het vierde achtereenvolgende jaar zijn dat de ontwikkelingen positief zijn.

Maar, zo waarschuwde hij, dan moeten “de stijgingen in de niet-residentiele bouw groter zijn dan de achteruitgang in de huizenbouw en de daling in de huizenbouw moet binnen de perken blijven”.

Reageer op dit artikel