nieuws

Vahstal: “Niemand heeft baat bij deze staking” Tachtig bouwplaatsen plat op eerste stakingsdag

bouwbreed

De bouwbonden van CNV en FNV alsmede de vakvereniging Het Zwarte Corps zijn tevreden over de eerste stakingsdag van bouwers en werknemers in de stukadoorsbranche. Tegen de 7000 stakers op tachtig projecten werden er genoteerd, waarvan zo’n 10 % stukadoors. Het AVBB liet weten dat aannemers niet meer dan stakers hebben genoteerd. Eerste reactie van J. Vahstal, cao-onderhandelaar namens de bouwwerkgevers: “Niemand heeft baat bij deze staking”.

De vakbonden bleken na de eerste dag uiterst tevreden over de bereidheid, die bouwvakkers en stukadoors aan de dag legden om het werk voor enige tijd stil te leggen. Eerste onderhandelaar van werkgevers, ing.J. Vahstal, zei in een reactie “dat in eerste instantie niet de aannemers, maar de opdrachtgevers in de bouw schade zullen lijden door de stakingen. Zij krijgen immers te maken met vertraging in de oplevering.”

De aannemers zijn volgens hem redelijk ingedekt. Over het algemeen zijn ze goed verzekerd. Bovendien beschikken zij over een onderling waarborgfonds, een soort stakingskas voor werkgevers, waaruit gederfde inkomsten vergoed ke worden, aldus de werkgeversvoorman.Vahstal wenste niet in te gaan op de vraag hoe lang de aannemers de staking ke uitzingen zonder in financiele problemen te komen. “Maar natuurlijk worden zij op een gegeven moment ook gedupeerd.

En als derde is de werkgelegenheid aan de beurt. Niemand heeft baat bij deze staking”, aldus Vahstal.

Amsterdam

Het eerste po dat plat ging kwam door toedoen van Roel de Vries, de voorzitter van de bouwbond FNV. Hij bracht rond honderd bouwvakkers, in dienst bij HBM, op een van de grootste bouwlocaties in Amsterdam, aan de Nieuwezijds Voorburgwal, zo ver dat ze de keet op zochten.

Een tot de verbeelding sprekende bouwlocatie die eveneens door de staking werd getroffen is de Kop van Zuid. Hier bouwt de aannemingscombinatie Dura/Van Eesteren aan het nieuwe gerechtsgebouw van de Maasstad. De op het werk aanwezigen loodgieters en verwarmingsmonteurs hebben moeite met de staking omdat ze recent een goede cao hebben afgesloten.

De uitvoerder van het werk kan zich vinden in de eisen van de bonden, maar vindt staking te ver gaan. Hij vreest dat de werkgevers uiteindelijk hun zin krijgen. “Elke dag dat dit po te laat wordt opgeleverd kost f. 50.000 en het tijdschema is al krap. Door zo’n staking moeten we straks wel op zaterdag gaan werken. Die tijd moeten we toch inhalen.”

In het gebied van de Laakhaven in Den Haag legden werknemers van zo’n acht hoofdaannemers en zo’n dertig onderaannemers het werk neer. Districtbestuurder Van der Borgt van de bouwbond FNV wist hier zelfs twee Ieren lid van zijn vakbond te maken.

Estafette-model

De bonden hebben zich voorbereid “op langdurige en massale stakingen volgens de estafetteformule. Dat houdt in dat werkzaamheden op geselecteerde bouwobjecten gedurende langere tijd volledig stilgelegd zullen worden. Vervolgens worden de stakingen verplaatst naar andere objecten”, zo is meegedeeld.

In Noord- en Zuid-Holland werd onder meer ook nog gestaakt bij de nieuwbouw van Albert Heijn in Zaandam en diverse woningbouwpoen in Zoetermeer-Rokkeveen. In Midden-Nederland lagen er werken stil van Van Eijkelenburg en Hillen en Roozen in Naarden, van Heijlijgers en Dura/Van Zwol in Amersfoort en van Van Hattum en Blankevoort aan het Centraal Station in Utrecht.

In het noorden van ons land werd gestaakt op een bouwwerk van het provinciehuis in Groningen en het Stratenmakers Centrum in deze gemeente. De bouw aan het Fries Museum in Leeuwarden lag stil, evenals het werk aan het viaduct over de rijksweg bij Emmen, bij de VAM in Wijster en aan het Gerechtsgebouw in Assen.

In het zuiden van ons land werden de werkzaamheden o.a. gestaakt bij de asfaltcentrale in Stein en bij de centrale in Horst ten behoeve van de A73.

Reageer op dit artikel