nieuws

Smallingerland wil kosten afval op bouwers verhalen

bouwbreed

De Friese gemeente Smallingerland (Drachten) neemt maatregelen tegen bouwbedrijven, die hun bedrijfsafval door een particulier op het overslagstation laten bezorgen. Op die manier ontlopen de aannemers stortkosten.

De problematiek wordt vooral door bouwers van nieuwbouwwoningen in Drachten en omgeving veroorzaakt, constateert de gemeente. Vandaar dat B en W in bouwvergunningen willen laten opnemen dat bouwafval als bedrijfsafval wordt aangemerkt. “We willen daarover naar de bouwbedrijven duidelijkheid scheppen”, aldus een woordvoerster van Smallingerland. De bepaling in de bouwvergunning houdt in dat bouwbedrijven verplicht zijn om voor het storten van hun bedrijfsafval te betalen.

Legitimatie

Een tweede maatregel is dat particulieren voortaan ook voor hun bouwafval moeten betalen. Wie op het overslagstation in Drachten komt, moet zich bovendien legitimeren. Alleen inwoners van Smallingerland ke terecht; hetzelfde geldt voor bouwbedrijven die in de gemeente actief zijn.

Niet bekend

“We ke niet keihard aantonen dat het om bedrijven uit onze eigen gemeente gaat of dat ze uit de regio komen. Dat ze via particulieren bedrijfsafval storten is zeker”, aldus de woordvoerster.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels