nieuws

Rukwinden vellen dak compostbedrijf Purva

bouwbreed

Enkele rukwinden waren genoeg om het gehele dak van het compostbedrijf Purva te Purmerend naar de sloop te verwijzen. De directe schade bedraagt naar verwachting meer dan zes tot acht miljoen gulden.

Het is nog niet duidelijk hoe het kon gebeuren dat het dak het heeft begeven. De stalen constructie, bestaande uit twee spanten van honderd meter in de lengterichting en twee dwarsspanten van vijftig meter, zou gemakkelijk bestand hebben moeten zijn tegen windstoten.

Dat bleek niet het geval. Er moet derhalve ernstig rekening mee worden gehouden dat er constructiefouten zijn gemaakt. Volgens bedrijfsleider Jan Mulder van Purva staat echter nog niets vast, zolang het onderzoek van de verzekeringsmaatschappij niet is afgerond. Het onderzoek zal minstens twee weken duren.

Doormidden

Een van de dwarsspanten is gewoon doormidden gebroken. Doordat die spant doorzakte nam die in zijn val ook de twee lengtespanten mee, waardoor het dak zo goed als instortte. De metalen constructie is boven op een van de hoofdverwerkingsmachines terecht gekomen. Ook die is doormidden gebroken.

De harde wind heeft volgens de bedrijfsleider al eerder voor problemen gezorgd bij Purva. Dat was begin 1993. Door de storm is toen een deel van de dakbedekking losgescheurd. Er stond voor volgend jaar een versteviging van de dakconstructie op het programma. Daar is men niet meer aan toe gekomen.

“Het is een wonder dat de gevolgen nog niet veel erger zijn dan nu het geval is”, aldus Mulder. “De andere dwarsspant had gemakkelijk ook ke breken. De schade is nu beperkt tot het fabrieksdeel.”

Purva is zeker een half jaar buiten bedrijf. Dat geeft een omzetverlies van ongeveer f. 2,5 miljoen.

Reageer op dit artikel