nieuws

Oldtimers met Pasen in de picture

bouwbreed

Tot en met maandag vindt in de Prins Bernhardhoeve te Zuidlaren de 6e Nationale Oldtimer Manifestatie plaats. Ook dit jaar zijn alle hallen (40.000 m2) gevuld met voertuigen uit de historie: circa 300 auto’s, tientallen vrachtauto’s, bussen en brandweerwagens, 220 tractoren, 300 motoren en bromfietsen en een aantal caravans en campers.

Het neusje van de zalm op de Nationale Oldtimer Manifestatie is de Marmon Wasp Speedster. Na een lange voorgeschiedenis is dit voertuig, een van de zeldzaamste wagens, in Noord Nederland terecht gekomen. De Marmon Speedster is een tweepersoons open wagen die vooral voor sportieve doeleinden was bestemd. Dit type kwam op de markt nadat Marmon in 1920 werd uitverkoren om de officiele pacecar voor de 500 mijl van Indianapolis te leveren.

Het was een traditie dat voorafgaand aan de belangrijke 500 Mile Race een zorgvuldig geselecteerde autofabrikant een wagen mocht showen. De Speedster verscheen in 1920 en kreeg de naam Wasp toegevoegd; hij was dan ook alleen in Racing Yellow verkrijgbaar.

Na allerlei omzwervingen in Amerika kwam de Marmon via een veiling terecht in Europa. De trotse eigenaar Jan Vogelenzang uit Bedum begint aan een complete restauratie. In Zuidlaren is het uiteindelijke resultaat te zien.

Dat er met veel liefde aan historische voertuigen wordt gewerkt blijkt ook uit de aanwezige motoren. Vaak gekocht als roestige motor- of bromfietsen, staan ze nu in alle glorie te pronken. Aanwezig is onder andere de Gillet type Herstall Legermodel uit 1951. Deze motor is ongerestaureerd en wordt nog intensief bereden. De Gillet won in 1993 de 1e publieksprijs van West-Kent-Run.

Uit 1919 komt de Terrot model B. Deze motor is gekocht als wrak en zag er heel slecht uit. Eigenaar Opheikens uit Wedde heeft drie jaar aan deze motor gewerkt. Alles aan het blok, versnellingsbak en frame dat moest draaien of veren was totaal versleten. Maar hij staat er!

De oudste motorfiets is een Sanciome van 1901; een vrij lichte motorfiets, eigenlijk een cyclotracteur, een fiets met een hulpmotor.

Ook bedrijfsvoertuigen, van trekkers tot brandweerauto’s en vrachtwagens maken hun opwachting. Een van die klassieke vrachtwagens is de Ford C-620 uit 1954 van Harry Mulder uit Beerta. Het Luchtvaart Museum Soesterberg presenteert ‘de Starfighter’ en ‘de Spitfire’.

De Starfighter heeft ruim twintig jaar dienst gedaan als luchtverdedigingsjager, fotoverkenner en jachtbommenwerper. Het type vliegtuig is veel bekritiseerd: van de 138 Nederlandse Starfighters zijn er 41 verongelukt, omdat dit vliegtuig voor relatief onervaren vliegers weinig toegeeflijk was. Fouten werden direct afgestraft. Het was een razendsnel vliegtuig, lang en slank, en haalde twee maal de snelheid van het geluid.

De Spitfire werd in 1934 ontworpen door R.J. Mitchell. Het was precies de jager die het Engelse ministerie van luchtvaart in 1935 zocht, een gladde laagdekker met gesloten cockpit, intrekbaar landingsgestel en een bewapening van acht machinegeweren. De Spitfire werd in de zomer van 1940 wereldberoemd. Verscheidene clubs uit de oldtimerwereld presenteren zich in Zuidlaren. Een greep: BMW Auto/Motorclub Nederland, ID/DS Club (Citroen), Daf Club Nederland, The Daimler en Lanchester Owners club, NSU club Nederland, Historische Opel club Nederland, Solex club ‘Solexie’, Vespa club Groningen. Al deze verenigingen geven informatie en showen hun collectie auto’s/motoren. Voor de echte liefhebber en restaurateur van oldtimers is de onderdelenmarkt een bezoek meer dan waard. Vele onderdelen zijn hier te vinden, die nodig zijn om het klassieke voertuig weer volledig op te knappen.

Naast al die historische voertuigen en vliegtuigen die er te zien zijn op de Nationale Oldtimer Manifestaties in Zuidlaren zijn er ook dagelijks circusvoorstellingen voor de hele familie. Voor de allerkleinsten is een creche aanwezig.

De Nationale Oldtimer Manifestatie is vandaag geopend van 14-22 uur. Za: 10-22 uur, Eerste en Tweede Paasdag: 10-18 uur. De Prins Bernhardhoeve is te bereiken via de A28 (Groningen-Zwolle). Het parkeren is gratis.

Reageer op dit artikel