nieuws

Kone Starlift sluit fabriek ten koste van personeel

bouwbreed Premium

Liftenfabrikant Kone Starlift, onderdeel van het Finse concern Kone, gaat zijn produktievestiging in het Limburgse Thorn sluiten. De produktie wordt in zijn geheel overgebracht naar Hannover in Duitsland. De sluiting brengt het verlies van 77 arbeidsplaatsen met zich mee.

Twintig tot dertig personeelsleden ke een nieuwe baan krijgen als servicemonteur. Voor de overige medewerkers dreigt gedwongen ontslag.

De vestiging in Thorn is verliesgevend. Volgens algemeen directeur J. Hoving van Kone Starlift bedroeg het verlies meer dan f. 1 miljoen. De vestiging in Hannover maakt wel winst. “In het kader van kostenbesparing is daarom gekozen voor sluiting”, aldus Hoving. De verhuizing naar Hannover moet leiden tot schaalvoordelen. Wellicht ke enkele werknemers uit Limburg over naar de Duitse vestiging.

De toenmalige eigenaar van Starlift, D. Stoop, nam het bedrijf in Thorn eind jaren zestig over uit familiebezit. Stoop verkocht Starlift in de jaren tachtig aan de Finnen.

Teleurgesteld

Bij Kone Starlift in Nederland werken in totaal 750 mensen. Naast de 77 arbeidsplaatsen in Limburg gaan ook zeven banen op het hoofdkantoor in Voorburg verloren. Het grootste deel van het Starlift-personeel werkt verspreid over het land aan montage en onderhoud van liften.

De Industriebond FNV spreekt bij monde van regiobestuurder F. Alejandro van een toch wel flinke teleurstelling. Bij het bedrijf verdwenen vorig jaar al 25 banen. “We hielden rekening met een tweede reorganisatie. Maar een sluiting hadden we absoluut niet verwacht”, aldus Alejandro.

Reageer op dit artikel