nieuws

‘Knelpunten Betuwelijn geen zaak van rijk alleen’

bouwbreed

Minister Jorritsma sluit niet uit dat gemeenten en provincies moeten bijdragen aan de aanleg van de Betuwelijn. Het gaat dan om (milieu-)knelpunten langs de goederspoorlijn waaraan het rijk geen prioriteit geeft.

Dat antwoordde Jorritsma dinsdag in de Kamer op vragen van het kamerlid Leers van het CDA. Hij wilde opheldering over uitlatingen van de minister in de pers daarover. Leers verweet de minister dat zij met gemeenten en provincies een ‘spel van loven en bieden’ speelt. “Al heeft het kabinet zelf nog geen besluit genomen over de aanleg van de Betuwelijn, is nu wel de aap uit de mouw gekomen. De boodschap aan gemeenten en provincies luidt: verwacht vooral niet te veel van het rijk.”

Knelpunten

Jorritsma stelde daarentegen dat Leers een onjuiste weergave van haar uitspraken gaf. Het is inderdaad mogelijk dat het rijk andere knelpunten wil aanpakken dan de andere overheden. In dat geval zouden gemeenten en provincies ke meebetalen aan aanpassingen langs het spoor, aldus de minister. Om precies na te gaan welke knelpunten voorrang moeten krijgen, praat zij voortdurend met bestuurders. Volgens haar bestaat zelfs de kans dat door dit overleg het kabinetsbesluit nog enkele weken langer op zich kan laten wachten. Dit tot grote ergernis van het CDA. De grootste oppositiepartij eiste al voor de statenverkiezingen een beslissing.

Reageer op dit artikel