nieuws

Grote Kerk Alkmaar krijgt ondersteuning

bouwbreed

De poeren waar de pilaren van het hoofdgewelf van de Grote Kerk in Alkmaar op rusten, worden gerepareerd voordat verder archeologisch onderzoek plaatsvindt. Andere delen van de kerk zijn al zonder problemen afgegraven, maar in de poeren van drie van de tien pilaren zitten scheuren.

De oorzaak van de scheuren ligt volgens P. Verhoeven van Monumentenzorg van de gemeente Alkmaar in de te slanke uitvoering van de poeren. De op zich ook al slanke natuurstenen pilaren hebben vierhonderd jaar op de gemetselde poeren gedrukt, waardoor het metselwerk onder de pilaar is verpulverd. Omdat de poeren slank zijn uitgevoerd, zijn daar vervolgens scheuren in ontstaan.

Onder leiding van Braaksma en Roos Architectuur en restauratie uit Den Haag worden de poeren nu van een corset voorzien. Vervolgens worden de scheuren en poeren geinjecteerd. Daarna ke archeologische onderzoekers de vloer van de kerk tot een diepte van 2,50 meter afgraven.

De poeren van de pilaren zijn voorafgaand aan de afgravingen onderzocht. “Mijn bouwkundig instinct heeft me gelijk gegeven”, motiveert Verhoeven. “Doordat we de scheuren voor de afgravingen hebben geconstateerd, is veel discussie voorkomen. Waarom de andere zeven poeren indertijd wel veel forser zijn uitgevoerd, en dus de druk van de pilaren beter konden opvangen en daardoor nu geen scheuren vertonen is onbekend.”

De kerk is onder leiding van verschillende bouwmeesters gebouwd tussen 1470 en 1520, dan veranderen de plannen tijdens de bouw wel eens. “Ik zal niet zeggen dat er fouten tijdens de bouw zijn gemaakt. Nee, welke hedendaagse bouwer zou een garantie afgeven voor vierhonderd jaar”, aldus Verhoeven.

Reageer op dit artikel