nieuws

Groningen Pisa van het noorden

bouwbreed

De gemeente Groningen heeft het jarenlang verborgen weten te houden, maar nu kan niemand er meer omheen: de Martinitoren staat scheef. De karakteristieke, bijna honderd meter hoge toren staat zestig centimeter uit het lood. Gevaar voor instorten is er volgens gemeenteambtenaar B. Lever van de dienst openbare werken in Groningen niet. “Niemand hoeft bang te zijn als hij in de buurt van de Martinitoren loopt”, verzekert hij.

De Martinitoren op de Grote Markt in Groningen helt naar de westelijke kant over en vertoont scheuren. De meetdienst van de dienst openbare werken en de Rijksmonumentenwacht verrichten al zes jaar lang in het geniep metingen om te kijken of de helling toeneemt.

Tegen verontruste Groningers die de scheefheid van ‘d’Olle Grieze’ opmerkten, werd gezegd dat er sprake was van gezichtsbedrog. Volgens Lever heeft dit te maken met het chauvinistische karakter van de Groningers.

De Martinitoren blijkt al tweehonderd jaar lang, mogelijk zelfs langer, uit het lood te staan. In de vorige eeuw stond het bouwwerk zelfs op instorten.

Reageer op dit artikel