nieuws

Eurometro-po in Brussel gaat niet door

bouwbreed

Zowel het Brusselse stadsbestuur als de regering van het Brusselse gewest hebben het plan van vijf grote bouwmaatschappijen voor de aanleg van een Eurometro tussen het Zuidstation in Brussel en de nationale luchthaven van Zaventem van tafel geveegd.

De vijf maatschappijen (CFE, Franki, SBBM/Besix, Delens en De Waele) hadden enkele weken geleden de aanleg van deze ondergrondse voorgesteld. Ze waren bereid om voor een bedrag van f. 1,7 miljard te investeren in de nodige infrastructuur en vroegen de overheid de exploitatie van de nieuwe metroverbinding op zich zou nemen.

Toch een mer

Ondanks de verwerping van het plan zal er toch nog een milieu-effectrapport worden opgesteld over de consequenties van een dergelijke metrolijn omdat de gangbare procedure dit vereist, zo heeft de Brusselse wethouder voor openbare werken, Henri Simons, verklaard.

Deze wethouder behoort tot de groene partij Ecolo in de Brusselse gemeenteraad.

Voorrang

Simons noemt de voorgestelde Eurometro “nutteloos”. Volgens de wethouder is de voorgestelde Eurometro overbodig en bestaan er genoeg alternatieven door de bestaande spoorverbindingen tussen de Brusselse Europa-wijk en Zaventem en het Zuidstation en Zaventem te gebruiken.

Ook de premier van de Brusselse gewestregering, Charles Picque, wil niets van een Eurometro weten. De Eurometro werd ook niet opgenomen in het gewestelijk ontwikkelingsplan. De Brusselse openbare vervoersmaatschappij (MIVB) voelt er al evenmin iets voor omdat “andere infrastructuurwerken voorrang dienen te krijgen”, zo liet deze maatschappij weten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels