nieuws

EU stimuleert teelt hennep voor de bouw

bouwbreed

Hemp-Flax BV uit Nagele zal hennep tot bouwmateriaal gaan verwerken in Oude Pekela. Daarvoor gebruikt het bedrijf vanaf 1 augustus het 9 hectare omvattende fabriekscomplex van karton- en kartonnagefabrieken Free en Kroon. Over het gebruik is een overeenkomst opgesteld met de eigenaar verpakkingsconcern KNP BT. Wel is dit jaar nog een investering van f. 7 miljoen nodig om het complex geschikt te maken voor hennepverwerking.

Het bedrijf gaat in de Veenkolonien geteelde hennep verwerken tot vezels die vooral gebruikt worden voor bouwmateriaal. Afnemers gebruiken de vezels onder ander voor isolatie- en spaanplaten. Akkerbouwers uit de Veenkolonien hebben, mede dankzij een Europese subsidie, gegarandeerd een netto-opbrengst van f. 1200 per hectare. Hemp Flax verwacht daarmee dit jaar een areaal van 1500 hectare rond te krijgen.

Reageer op dit artikel