nieuws

Bouwbonden en Zwarte Corps: ‘De bouw gaat plat’

bouwbreed

In de bouw wordt vanaf aanstaande dinsdag gestaakt. Dat hebben de bouwbonden van FNV en CNV en de vakvereniging Het Zwarte Corps verklaard. De werkgevers hebben namelijk j.l. vrijdag niet gereageerd op het ultimatum de onderhandelingen te heropenen. Daardoor valt niet meer te verwachten dat voor maandagochtend een cao-akkoord zal zijn bereikt.

Volgens Bram Visser, eerste onderhandelaar van de bouwbond FNV, hebben de werkgevers niets meer van zich laten horen. Woensdagochtend liep het overleg over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst na een marathonzitting van vijftien uur stuk, ondanks overeenstemming over een toekomstige vut-regeling. Werkgevers weigerden een akkoord wegens de hoge kosten.

“Wie breekt, moet ook de scherven bij elkaar vegen. De werkgevers hebben niets meer van zich laten horen. Op korte termijn komen er geen onderhandelingen. Een akkoord voor maandag is daarmee onwaarschijnlijk. Daarom gaat de bouw plat”, aldus Visser.

De bonden zullen dinsdag werknemers op strategische bouwpoen oproepen het werk neer te leggen. Volgens Visser gaat het daarbij vooral om bouwplaatsen waar veel arbeiders aanwezig zijn. De acties zijn voor onbepaalde tijd.

De gezamenlijke bonden benadrukten vrijdag in advertenties in de dagbladen, dat de werkgevers in de bouw en de stukadoors- en afbouwsector de rechtspositie van de werknemers fors willen afbreken. Vooral plannen voor flexibilisering van arbeidstijden, het ontbreken van werkgelegenheidsafspraken en het versoberen van de vut-regeling worden gehekeld.

Ook beklagen de bonden zich over aantasting van loon bij ziekte, afschaffing van de aanvulling op de ww-uitkering en een lager loon voor oudere werknemers.

Reageer op dit artikel