nieuws

Boren in drie richtingen

bouwbreed

Door Best Off S.C. te Brussel wordt een boor geintroduceerd van Zweedse makelij. Het is de gepatenteerde 3D-borr, waarmee in drie richtingen geboord kan worden. Daardoor is het mogelijk om met een gewone boormachine bochtige gaten te maken, sleuven te fraisen, enzovoort.

De boorkop heeft zes beitels, twee aan de voorzijde, twee aan de zijkanten en twee aan de achterzijde. Daarmee kan hij in elke richting materiaal verwijderen. Een handige vakman of -vrouw kan met dit gereedschap dan ook allerlei karweitjes opknappen waarvoor vroeger meerdere gereedschappen nodig waren, zoals het plaatsen van sloten, het maken van doorvoeren voor leidingen, enzovoort. De boor is er in verschillende afmetingen, waarbij de kop (van 7 tot 25 mm) steeds veel breder is dan de schacht (met een lengte van 120 of 135 mm), waardoor het mogelijk is om bochten te boren. Het staal van de boren is gehard, dus de beitels ke meerdere malen geslepen worden. Afhankelijk van het te bewerken materiaal wordt een boorsnelheid van 300 tot 1000 toeren per minuut aanbevolen. De boren worden gefabriceerd door 3D-borr AB te Kungalv in Zweden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels