nieuws

Beleggen in derivaten aan banden gelegd

bouwbreed

De sociale-verzekeringsfondsen mogen hun gelden onder strikte voorwaarden deels beleggen in zogenoemde derivaten. Zo ke zij rentetermijncontracten afsluiten die financiele risico’s van rentestijging of daling afdekken.

Beleggingen in derivaten die juist een gok-element introduceren blijven voor de sociale-verzekeringsfondsen taboe. Dat blijkt uit de nieuwe richtlijnen van het College van toezicht in Zoetermeer. Vorig jaar legde de voorganger van het college, de Toezichtkamer, de fondsen nog een absoluut verbod op om in derivaten te stappen. Derivaten zijn afgeleide produkten, zoals opties op aandelen en obligaties. Eerder heeft een woningbouwvereniging grote financiele schade opgelopen door onverantwoorde beleggingen in derivaten. De sociale fondsen mogen absoluut niet proberen door via het aanhouden van derivaten op een risicovolle manier het rendement te verhogen.

Reageer op dit artikel