nieuws

Amsterdam en Diemen blijven in het ongewisse Nog geen beslissing over komst mega-bioscopen

bouwbreed Premium

Het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) heeft de beslissing over de vraag waar een mega-bioscoop moet worden gebouwd, Amsterdam of Diemen, uitgesteld. Reden hiervoor is dat het dagelijks bestuur van het stadsgewest eerst nog met de gemeente Diemen rond de tafel wil gaan zitten. Diemen, dat vastbesloten is een 6700 zitplaatsen tellende bioscoop te bouwen, zegt in een reactie dit overleg wel af te wachten.

Amsterdam is teleurgesteld dat het dagelijks bestuur nog geen voorkeur voor de vestigingsplaats van de megabioscoop heeft uitgesproken. De hoofdstad heeft met MGM Cinemas bv afspraken over de bouw van een megabioscoop in Amsterdam, Zuidoost lopen.

Recht tegenover het momenteel in aanbouw zijnde Ajax-stadion moet de bioscoop met tien tot vijftien zalen en een grand cafe worden gerealiseerd. In totaal gaat het om een 3200 zitplaatsen tellend complex wat ergens tussen de – 25 en – 30 miljoen moet gaan kosten.

De Hollandsche Beton Maatschappij (HBM), dochteronderneming van HBG, zou volgens plan medio 1996 de eerste paal voor het complex de grond in slaan. Of dit aan een zijden draadje komt te hangen nu er nog geen uitspraken over de komst van een soortgelijke bioscoop in buurgemeente Diemen zijn gedaan, is niet duidelijk.

Amsterdam zegt wat dat betreft ook z’n kaarten te zetten op een uitspraak van de provincie Noord Holland waar de hoofdstad bezwaar tegen de Diemense plannen heeft gemaakt.

Overleg

Bestuurlijk overleg tussen Diemen en Amsterdam heeft tot op heden nog nergens toe geleid. De gemeente is in onderhandeling met de Belgische groep Bert-Claeys, Decatron, over de komst van een 6700 stoelen tellende bioscoop. Decatron heeft volgens vast concept al diverse complexen in Belgie neergezet. Het theater in Diemen komt op bijna een steenworp afstand van het geplande MGM-theater.

MGM-topman H.H.J.J.M. van Wouw zei bij een eerdere gelegenheid al hier op z’n zachtst gezegd niet gelukkig mee te zijn. Vooral niet omdat twee van dergelijke superbioscopen er op z’n minst “een te veel” zal zijn. “Ga maar kijken wat een bioscoop van Bert voor gevolgen heeft gehad voor de horeca en de bioscopen op de Antwerpse Keizerlei”, aldus Van Wouw.

Verantwoordelijk wethouder van Amsterdam, D. Stadig, zei bij de presentatie van de MGM-plannen alles op alles te zullen zetten om Diemen tot inkeer te brengen. Vooral ook omdat hij vreest dat de Diemense plannen niet alleen de MGM-plannen doorkruist maar tevens ook een omzetvermindering van 15 procent in de filmzalen in de Amsterdamse binnenstad tot gevolg zal hebben.

Uitgaansleven

Daarnaast zou het afblazen van het MGM-po de nodige gevolgen voor het opkrikken van het uitgaansleven in Zuidoost betekenen. Immers, in het kader van de vernieuwing van de Amsterdamse Bijlmermeer is de hoofdstad ook bezig concertorganisator Mojo te bewegen hier een concerthal te bouwen.

Mojo heeft aan de realisering van een dergelijke hal echter de nodige voorwaarden gekoppeld. De belangrijkste daarvan is, naast het gratis verkrijgen van de grond, de komst van uitgaansvoorzieningen in de directe omgeving. Het bioscoopplan met de realisering van een grand cafe zou aan die voorwaarde tegemoet komen.

Fasering

Voorlopig gaat nu eerst het dagelijks bestuur van het Regionaal Orgaan Amsterdam met Diemen rond de tafel zitten. Inzet van het gesprek lijkt vooralsnog niet duidelijk.

Volgens een woordvoerster zal in eerste instantie gesproken worden over het aantal stoelen in de megabioscoop van Decatron en mogelijkheden voor fasering daarvan.

Niet bekend

Reageer op dit artikel