nieuws

Vuilverbranding Maasbracht niet geschrapt uit streekplan

bouwbreed

De voorbereidingen voor de bouw van een vuilverbranding met een capaciteit van 600.000 ton nabij de Clauscentrale in Maasbracht ke doorgaan. De rechter bij de Raad van State, staatsraad mr. J. de Vries heeft in spoedprocedure tegen de provincie Limburg de gemeenten Maasbracht en Haelen in het ongelijk gesteld.

Maasbracht en Haelen vroegen aan de rechter om de bouw van de afvalverbranding uit het streekplan te schorsen.

Daardoor zou het voor de provincie onmogelijk worden om de gemeente Maasbracht te dwingen om de vuilverbranding in het bestemmingsplan op te nemen. Volgens de gemeente Maasbracht moeten de bestemmingsplannen al dit voorjaar gewijzigd worden om in 1997 met de bouw van de vuilverbranding te beginnen.

Ondoorzichtig

Maasbracht betwijfelt of de bouw van de vuilverbranding nodig is. Door de vermindering van de hoeveelheid vuil zou dit in de toekomst elders verbrand ke worden. Een andere grief van Maasbracht is de ondoorzichtige besluitvorming. Daardoor zouden alternatieve plekken voor de vuilverbranding zoals Nederweert en Helmond niet aan bod zijn gekomen. Haelen ondersteunt de kritiek van Maasbracht.

De provincie Limburg zegt dat de vuilverbranding wel nodig is. In de programma’s van het ministerie van milieu wordt uitgegaan van twee verbrandingsinstallaties in Zuid-Nederland. Het Noord-Brabantse en Zeeuwse afval wordt verbrand op het industrieterrein Moerdijk. Het afval uit Limburg en de regio Zuid-oost Brabant gaat naar de verbrandingsoven in Maasbracht. De provincie schat dat in het jaar 2000 in de drie zuidelijke provincies 1,2 miljoen ton vuil per jaar verbrand moet worden.

Reageer op dit artikel