nieuws

Over-Betuwe wil bouwen in Waalsprong

bouwbreed

De Over-Betuwse gemeenten Elst en Valburg hebben na jarenlang verzet deze week toch overeenstemming bereikt met de gemeente Nijmegen over grenscorrecties. Die zijn nodig omdat Nijmegen in de komende twintig jaar 65.000 woningen in de Over-Betuwe wil bouwen om de nijpende woningnood in die stad te verlichten, de zogenoemde Waalsprong.

Gedeputeerde staten van Gelderland waren al een procedure tegen de twee gemeenten begonnen om hen te dwingen. Die actie is nu stopgezet. GS zijn blij dat de gemeenten uiteindelijk vrijwillig stukken van hun gebied af willen staan. De gemeenteraad van Elst heeft besloten het dorp Lent per 1 januari 1998 geheel aan Nijmegen af te staan. De kern Oosterhout (gem. Valburg) zal op 1 januari 1996 aan Nijmegen overgedragen worden. De stad sprak eerder al met de gemeente Bemmel af dat zij een stuk van het dorp Ressen zou overnemen.

Arnhem krijgt de komende jaren stukken grond van de gemeenten Heteren en Elst. Over deze Spoorsprong was al eerder overeenstemming bereikt. Het hele gebied van de grenscorrecties valt binnen het Knooppunt Arnhem-Nijmegen, dat sinds 1 januari van dit jaar een eigen bovengemeentelijk bestuur heeft.

Reageer op dit artikel