nieuws

Maij noemt uitstel van kabinetsbesluit over Betuwelijn kiezersbedrog

bouwbreed Premium

Het uitstel van het kabinetbesluit over aanleg van de Betuwelijn is het ergste kiezersbedrog sinds jaren. Dat het kabinet-Kok geen kleur durft te bekennen voor de Statenverkiezingen van 8 maart is volgens de oud-minister van Verkeer en Waterstaat Maij “schandelijk en laf.”

De huidige CDA-Europarlementarier deed die boude uitspraken maandag tijdens een verkiezingsbijeenkomst van haar partij in het Groningse Zuidhorn.

Volgens het “goed geinformeerde lid van de oppositie” wordt binnen het kabinet gesproken over extra bijdragen voor de Betuwelijn, varierend van enkele honderden miljoen tot 700 miljoen gulden.

Premier Kok heeft vorige week verkondigd dat het kabinet niet meer dan een half miljard gulden over heeft voor het oplossen van knelpunten langs de goederenspoorlijn van Rotterdam naar Duitsland.

Goedkope A73

Maij voorspelt dat het geld moet komen van een aantal andere infrastructuurpoen buiten de Randstad. Zo zou onder meer worden getracht om een “zeer goedkope” rijksweg A73 in Limburg aan te leggen. “En als de A73 niet wordt geslachtofferd, dan gebeurt dat wel met andere poen”, aldus de oud-minister.

Twintig procent

Zij meent dat het kabinet de Betuwelijn gewoon aanlegt en dat van de drie tot vijf miljard aan wijzigingsvoorstellen van de regeringsfracties VVD en D66 voor 3 mei 1994 er uiteindelijk “hooguit een twintig procent overblijft.”

Reageer op dit artikel