nieuws

Installatietechniek trekt snel aan

bouwbreed

De installateurs profiteren nu ook van de opleving in de bouwnijverheid, die al in het tweede kwartaal van 1994 inzette. Een ‘naijlingseffect’ voor de installatietechniek is gebruikelijk. Sinds januari van dit jaar stijgt de vraag naar personeel in deze sector snel.

Dit blijkt uit de maandelijkse bouwbarometer, die is gebaseerd op vraag en aanbod van uta-personeel en een peiling onder de opdrachtgevers van Brouwer Personeel te Leerdam.

De opleving was eerder al zichtbaar bij kleine en middelgrote installateurs. Nu profiteren ook de grote installatiebedrijven, na een periode van vele reorganisaties, van het economisch herstel.

Hoog niveau

Binnen de bouwnijverheid neemt de vraag naar hoger kader toe. Vorig jaar richtte de vraag zich vooral op het middenkader. Over het algemeen gaat het hier om vaste dienstverbanden. Het aanbod van arbeidskrachten laat zich kenschetsen als ‘van een hoog niveau’, als gevolg van het feit dat velen in de afgelopen onzekere periode op hun plek zijn blijven zitten maar nu een volgende stap in de carriere durven te maken. Voor de ondernemers is dit een positieve bijkomstigheid.

De woningbouwsector blijft het onveranderd goed doen. De vraag naar projectmatig in te zetten arbeidskrachten is groot. Daarnaast groeit de vraag naar vaste werknemers. Doordat vraag en aanbod niet meer in evenwicht zijn, doet zich een opvallend verschijnsel voor.

Vinex-locaties

De doorgewinterde utiliteitsbouwers met aangeboren ‘aversie’ tegen woningbouw maken nu toch de stap naar de woningbouwsector. In hun eigen sector blijft het immers (te) rustig.

Een aantal grote woningbouwaannemers geeft aan dat de vooruitzichten voor de komende jaren uitstekend zijn. Veelal hebben zij forse hoeveelheden grond aangekocht op Vinex-locaties, om continuiteit te ke waarborgen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels