nieuws

Hochtief krijgt met Ballast Nedam steun in de rug

bouwbreed

De aankoop van Ballast Nedam heeft het resultaat van Hochtief positief doen ontwikkelen. Het Duitse bouwconcern heeft de omzet over 1994 door ondermeer het Nederlandse bouwbedrijf zien groeien met 31 procent tot DM 10,5 miljard.

Op de valreep van het jaar 1993 kocht Hochtief samen met ING en het pensioenfonds Ballast Nedam de aannemers uit Amstelveen los van British Aerospace. Ballast Nedam is over 1994 geheel in de cijfers van de Duitsers verwerkt.

Vooral de buitenlandse omzetontwikkeling – hierin is Ballast verwerkt – steeg spectaculair, met 71 procent tot f. 3,6 miljard.

Onderhandse werken had eind december een niveau van DM10,4 miljard (+12,4 procent). Ongeveer DM 4 miljard van deze opdrachten wordt buiten Duitsland gerealiseerd. Aan nieuwe opdrachten verwierf men in 1994 DM 11,61 miljard. Opvallend is dat de buitenlandse opdrachtenstroom in dit te cijfer hapert. Buiten Duitsland haalden men DM 3,75 miljard binnen, een terugval van 3,8 procent.

Het juiste resultaat wordt de komende maanden verwacht. Maar men meldt een ‘goede winst’ over 1994 als dat wordt afgezet tegen het resultaat van 1993. In dat jaar werd een nettowinst geboekt van DM 121,7 miljoen (+4,7 procent). De enige zorg voor dit jaar is de druk op de bouwprijzen die niet alleen maar stijgende is in de sector utiliteitsbouw. Ook de concurrentie van buitenlandse aannemers wordt een steeds grotere bedreiging voor de bouwgigant Hochtief. Hochtief haalde de laatste weken de media omdat de nummer twee bouwer in Duitsland graag nummer een, P. Holzmann, wil inlijven. Het kartelbureau verbood vorige week Hochtief het belang van 20 procent in Holzmann verder uit te bouwen.

Reageer op dit artikel