nieuws

EVO voorspelt nog meer files door Vinex-locaties

bouwbreed

Nieuwe Vinex-locaties, zoals bijvoorbeeld Zoetermeer-Oost en Vleuten/De Meern, zullen zorgen voor een extra belasting van het hoofdwegennet en daarmee de file-problematiek vergroten.

Dat meent de ondernemingsorganisatie voor logistiek en transport EVO. Die heeft fikse kritiek op de wijze van ontsluiting van de Vinex-locaties. Die zal plaatsvinden op het bestaande wegennet. En de EVO ziet daarin een bedreiging van de bereikbaarheid: “De ontsluiting op het huidige autosnelwegennet baart zorgen. Kijkend naar een aantal belangrijke oorzaken van files op de wegen laten de gevolgen zich niet moeilijk voorspellen, ondanks geplande verbeteringen die geen structureel uitzicht bieden op een blijvende filevrije oplossing.”

Openbaar vervoer

Vooral in de randstad, waar de voor Vinex-locaties beschikbare ruimte schaars is en de ontwikkelingskosten een grote invloed hebben op de ontwikkeling van die locaties, zal de fileproblematiek volgens de EVO toenemen. “Weliswaar wordt gezorgd voor ontsluiting met het openbaar vervoer, maar of dit voldoende is afgestemd op onze huidige mobiliteit met onze orientatie op verschillende steden en werkplekken mag ernstig worden betwijfeld. Daarvoor wordt nog te weinig uitzicht geboden op de totstandkoming van hoogwaardige openbaar vervoersystemen zoals de Randstad Rail”, aldus de organisatie.

De EVO dringt er bij de overheid dan ook op aan “de gevolgen voor het economisch noodzakelijk verkeer en het goederenvervoer integraal meeneemt bij de keuze van een bouwlocatie”.

Reageer op dit artikel