nieuws

Dak semi-bungalow Oss kent vier niveaus

bouwbreed

In de bossen van Oss-Oost wordt een riante semi-bungalow met een aangebouwd tuinhuis gebouwd van 320 m2 en een inhoud van 1100 m3, waarvan het leiendak vooral opmerkelijk is. Het dak in verschillende vormen kent vier niveaus en bevat maar liefst 26 hoek- en kilkepers.

De semi-bungalow, van de architecten Bakker, Boots, Van Haaren en Dijkhof te Schagen, wordt gebouwd door een van Nederlands grootste aannemers, Heijmans Bouw BV te Rosmalen. Deze aannemer heeft oorspronkelijk geprobeerd het dak uit te besteden aan een aantal van zijn vaste timmerbedrijven.

“Deze beschikten echter niet over de middelen om een dergelijk ingewikkeld dak te maken of durfden het eenvoudig niet aan”, aldus directeur L.D. Adema van De Mar Houtkonstrukties te Sneek, die de dakconstructie uiteindelijk levert.

“Wij kregen de maquettefoto toegestuurd, met de vraag of wij zo’n dak aan konden. We hebben er positief op gereageerd met het gevolg dat we de dakconstructie nu maken. Het dak, bestaande uit in onze fabriek geprefabriceerde dakelementen, is door ons in een dag ingemeten en na de fabricage in onze fabriek in Sneek in een dag geplaatst. Er is een intensieve samenwerking en coordinatie tussen Heijmans en onze mensen met betrekking tot dit po”.

De kap van 400 m2 bestaat uit een ingewikkelde constructie in vier niveaus. Er zijn twee piramidevormige kappen en een aantal zadeldakconstructies van verschillende hoogten. Gezamenlijk bevatten ze 26 hoek- en kilkepers. De dakconstructie is rondom voorzien van een bakgoot.

Dakelementen opbouw

De dakelementen zijn van beneden naar boven opgebouwd uit het formaldehyde-arme Naturspan-O van 12,5 mm dikte. Daarop is een dampremmmend folie aangebracht. Dit wordt gevolgd door extra gedimensioneerde sporen, in verband met de hoge belasting van het dak door de leien die erop komen van ongeveer 59 kg/m2.

Tussen de sporen is een glaswolisolatie aangebracht met een dikte van 120 mm en een persing van 18 kg/m3. Deze dikke isolatie is nodig om aan een Rc-waarde van 3 m2K/W te komen volgens het Bouwbesluit, in verband met het grote glasoppervlak, dat op de beganegrond wordt toegepast. Indien het glasoppervlak namelijk meer dan 25% bedraagt, dient de rest van de constructie aan deze isolatiewaarde te voldoen.

Over de dakelementen is een dampdoorlatende folie aangebracht met een zeer hoge doorlaat van 1640 gr/m2/24 h. Dan volgen als laatste de tengels. De panlatten worden los meegeleverd in verband met de nauw luisterende maatvoering van de leien bij het leggen.

Er komen gebakken leien op met de nodige noordbomen in een herfsttint. Noordbomen zijn leien hulpstukken ten behoeve van het doorleggen van de leien ter plaatse van de hoek en kilkepers, zodat vloeiende overgangen ontstaan.

Legpuzzel

De forse dakelementen waarvan er niet een haaks is, worden met een hijskraan met de precisie van een legpuzzel op hun plaats gelegd. De nauwkeurigheid van passing, zegt iets over de kwaliteit van het inmeetwerk en de voorbereiding van de medewerkers van De Mar.

De elementen zijn met muurplaatstripankers aan de massieve betonnen verdiepingsvloer bevestigd. Deze verdiepingsvloer van 250 mm is in het werk gestort. Nadat de dakelementen met gootconstructie zijn aangebracht, worden de knieschotten eveneens van het bedrijf, ter plaatse bevestigd.

In het dak is een meerdere dakruimten beslaande loggia opgenomen. De krachten van het dak ter plaatse worden opgevangen door een twee stalen binten aan weerszijde van de loggia en drie stalen kolommen.

Het water bij de loggia wordt aan de bovenzijde afgevoerd via een kraalgoot en via een verhoolde goot naar de bakgoot van het dak. Inpandig wordt het water afgevoerd via een pluviasysteem, met overstortsignalering (extra pijpje).

Voor de muren is gebruik gemaakt van Poriso stenen. De wanden zijn respectievelijk 100- en 140 mm dik, afhankelijk van de dragende functie en geluidwerendheid die wordt vereist. In de aluminium puien wordt voorts HR-glas gebruikt. De toegepaste zonweringen op de zuidkant, zijn elektronisch individueel of collectief te bedienen. De woning wordt voorzien van een optimale elektronische beveiligingsysteem.

Achterkant van het veelvormige 400 m2 dak opgebouwd uit geprefabriceerde elementen.

Een element waarvan geen hoek recht is, zakt precies op zijn plaats.

Reageer op dit artikel