nieuws

Cummins introduceert drie series motoren

bouwbreed Premium

Motorenfabrikant Cummins grijpt de Bauma ’95 aan om drie nieuwe series motoren te introduceren: de M, N en Q-serie.

Naast de inmiddels reeds overbekende B-serie beschikt Cummins nu over een totaalpakket motoren dat geheel voldoet aan de huidige eisen op het gebied van uitlaatgas-emissies en brandstofverbruik. De nieuwe M-serie omhelst motoren met vermogens van 168 tot 250 kW. Deze 11 liter dieselmotoren zijn een doorontwikkeling van de ‘oude’ L-serie doch hebben een groter vermogen in huis terwijl de aansturing geheel volelektronisch is.

Dit Centry/Celect-systeem bevat ook een zelfdiagnose-systeem waardoor de onderhoudstijd van de motoren belangrijk kan worden bekort. De nieuwe N14 motorenserie loopt in vermogens van 250 tot 372 kW. Deze nieuwe 14 liter dieselmotoren zullen de opvolger zijn van de serie 855. Ook deze motoren zijn uitgerust met het volelektronische Centry/Celect-systeem. Volledig nieuw in het programma is de Q19 serie dieselmotoren. Deze serie die vooralsnog uit vier modellen bestaat loopt in de vermogensklassen van 391 tot 559 kW.

Ten opzichte van de vergelijkbare ‘oude’ serie K19 bereikt men met dit nieuwe ontwerp een verlenging van de levensduur van 30%, een besparing op brandstofkosten van 5% terwijl deze motoren daarnaast voldoen aan de emissie-eisen die voor de jaren na 2001 gesteld zullen worden.

Reageer op dit artikel