nieuws

Bamford nog steeds ‘Jamais Content’

bouwbreed

Ook JCB zal op de Bauma met een aantal nieuwe machines aanwezig zijn. Dit ondanks het feit dat het afgelopen jaar reeds een fors aantal noviteiten werden geintroduceerd.

Wie, een aantal jaren gelden alweer, de directie-ingang van JCB betrad kwam steevast de lijfspreuk van de ‘oude’ Bamford tegen: “Jamais Content, Bamford.

Deze filosofie waart nog steeds rond in het typisch Engelse bedrijf dat te jaren en Europeser en mondialer is gaan denken. Een denkwijze die het bedrijf geen windeieren heeft gelegd. Niet alleen kon JCB in de afgelopen jaren zijn marktaandelen tenminste behouden maar innovatieve produkten zorgden ervoor dat het afgelopen jaar een bedrijfsrecord werd gevestigd met de produktie van 18.000 machines waarvan ruim 60 % werd geexporteerd. Dit laatste betekende een toename van 50 %. Daarnaast werd begin 1994 een groot aantal nieuwe machines geintroduceerd.

Deze sterk stijgende lijn zet zich ook in dit jaar voort en krijgt zijn voorlopige eerste climax op de komende Bauma waar wederom een aantal nieuwe produkten zal worden geintroduceerd.

Wielladers

Het leveringsprogramma wielladers wordt uitgebreid met de modellen 426 en 436 welke een vervolg zijn op de twee in het voorjaar van 1994 gelanceerde 411 en 416 wielladers. Deze wielladers zijn geheel volgens het concept van hun voorgangers gebouwd volgens het heavy duty principe. Ook bij deze modellen is de luxe cabine die de machinist maximaal comfort verschaft achterop geplaatst.

De wielladers 426 en 436 hebben als krachtbron motoren met vermogens van resp. 137 en 164 pk. Standaard zijn de machines uitgerust met laadbakken met een inhoud van 2,0 en 2,6 m3.

De koper kan een keuze maken uit de uitvoering met een vier cilinder geometrie van de laadarm-constructie of met de zgn.Z-bar geometrie.

Robot schranklader

De nieuwe JCB Robot 185 schranklader beschikt net als de lichtere 165 over een voor schrankladers uniek cabinetoegang via een zijdeur. Dit is mogelijk door de een-arm constructie van het laadframe. De nieuwe Robot 185 wordt aangedreven door een nieuwe 1000-serie Perkins dieselmotor met een vermogen van 55 kW. Ten behoeve van de veiligheid kan bij deze schranklader het hydraulische systeem pas in werking worden gesteld mits de verstelbare veiligheidsbeugel in de juiste positie is gebracht.

Nieuwe minigraver 804

Ter completering van zijn serie minigraafmachines lanceert JCB op de Bauma het zwaarste model uit de serie die nu vijf modellen omvat: de JCB 804.

Dankzij een groter motorvermogen dat verkregen wordt uit een Perkins driecilinder dieselmotor van 23,1 kW en een nieuw en modern hydraulisch systeem presteert de 804 belangrijk beter.

Daarbij blijven de compactheid en de afmetingen van de minigraver behouden. Met zijn gewicht van 3,53 ton is de 804 de zwaarste uit de JCB Hydrapower-serie. De graafmachine staat op een onderwagen van het ‘heavy duty’-type met rupsbreedtes van 300 of 350 mm.

Het hydraulisch systeem wordt voor een nauwkeurige en gemakkelijke bediening via een servo-systeem bestuurd en dankzij de modernste hydraulische technologie wordt het motorvermogen optimaal omgezet in snelle en/of krachtige machinebewegingen. Een pluspunt van dit systeem is tevens het hogere brandstofrendement terwijl de levensduur van de motor door constante belasting verlengd wordt.

De graafdiepte van de 804 bedraagt 3379 mm en de reikwijdte op grondniveau is 5197 mm. De opbreekkracht aan de bak bedraagt ruim 2700 kg.

Twee rijsnelheden

De aandrijfkracht aan de rupsen is 2740 kgf. Het 1,60 meter brede dozerblad kan zeer wel gebruikt worden voor egaliseerwerk en stempeling. De machinist heeft de keuze uit twee rijsnelheden: 2,2 en 3,7 km/uur. De stalen rupsen ke eenvoudig worden vervangen door slijtvaste rubberen rupsen zonder verandering of aanpassing van het loopwerk. Er is een ruime keuze aan graafemmers en ook een grondboor of hydraulische hamer zijn beschikbaar.

Met de JCB 804 minigraver heeft JCB zijn leveringsprogramma van dit soort machines rond.

Reageer op dit artikel