nieuws

Almere voorbeeld van stadsgewest in ontwikkeling

bouwbreed Premium

Almere moet als toekomstig stadsgewest voorop lopen qua ruimtelijke indeling. Gedacht kan worden aan het opzetten van een groot winkelcomplex aan de stadsrand en het bouwen volgens de nieuwe architectuur.

Dat concluderen onderzoekers van de Stichting voor ruimtelijk Onderzoek en Advies (STOGO) in Utrecht. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de provincie Flevoland en de gemeente Almere.

Volgens de onderzoekers is Almere een uitstekend voorbeeld van een stadsgewest in ontwikkeling, zowel in ruimtelijke als bestuurlijke zin. Nagegaan werd waarom Alkmaar, Amersfoort, Dordrecht, Leiden, Haarlem, Den Bosch, Hilversum en Venlo zijn aangemerkt als stadsgewest, of Almere te beschouwen is als stadsgewest in ontwikkeling en welke sociaal ruimtelijke kwaliteit daar minimaal bij hoort.

In het rapport wordt gesteld dat elke centrale stad in een stadsgewest tenminste de beschikking heeft over een kantongerecht, musea, theaters, een of meer HBO-scholen en een topziekenhuis. Over al deze voorzieningen moet Almere-Stad vanaf het jaar 2005 beschikken, wanneer Almere een stadsgewest moet zijn.

Reageer op dit artikel