nieuws

Zweden investeren in ijzermijn met spoorverbinding

bouwbreed Premium

Het Zweedse staatsijzermijnconcern Losavarra Kirunavarra AB (LKAB) investeert tot de eeuwwisseling vier miljard kronen ( f. 1 miljard) in Kiruna. De plannen omvatten de bouw van nieuwe verwerkingsfabrieken en een omvangrijke ondergrondse uitbreiding van de LKAB-Kirunamijn zelf, ruim een kilometer onder de oorspronkelijke top.

Met de investeringen, een van de grootste op industrieel gebied in Zweden op dit moment, wordt beoogd de ijzerertswinning voor nog eens twintig jaar veilig te stellen. De produktie op het nieuwe hoofdniveau van de mijn moet in 1997 reeds in volle gang zijn. De plannen voorzien tevens in een modernisering van de produktie.

Door de uitbreidingsactiviteiten bij LKAB zijn de Noorse spoorwegen (NSB) gedwongen tot investeringen van naar schatting 1,5 miljard kronen ( f. 400 miljoen) in de spoorverbinding -de zgn. Ofotbaan- naar de noordelijke havenstad Narvik. De Noorse verkeersminister Kjell Opseth staat positief tegenover de plannen, die waarschijnlijk volgende maand op tafel zullen liggen.

Reageer op dit artikel