nieuws

Wassende water stroomt HBG-pand in Bonn binnen

bouwbreed Premium

Het zorgenkind van de HBW Beton- und Wasserbau in Bonn, het Schurmann-complex aan de boorden van de Rijn, staat deels weer onder water. Pompinstallaties slagen er niet in het stijgende water van de Rijn tegen te houden.

De minister van bouwzaken Klaus Tipfer (CDU) en opvolger van de liberale Irmgard Schwaetzer breekt zich nog steeds het hoofd over de toekomstige functie van het weidse complex, ontworpen door de Keulse architect Joachim Schurmann. De plannen van Schwaetzer – politiek een kopje kleiner gemaakt na de bouwaffaire en nu weer eenvoudig Bondsdagafgevaardigde van haar FDP – om de hele wijk maar te verkopen aan particulieren, zijn door Tipfer ter zijde gelegd.

De lobby van lieden die het plan om het Schurmann-complex voor honderden miljoenen DM te saneren en te verbouwen opdat de rond de 3000 medewerkers van de Duitse wereldomroep uit hun door asbest vergiftigde wolkenkrabber in Keulen naar dit complex Bonn ke verkassen, wordt steeds machtiger.

Geen Rundfunk

De nieuwe burgemeester Barbel Dieckmann van Bonn vindt dat de omstreden ‘badkuip’ in handen van de overheid moet blijven. De schuldige van de watersnood moet(en) voor de renovatie-kosten opdraaien en architect Schurmann moet zijn ontwerp bijstellen naar de wensen van een mogelijke huurder, die niet uit Keulen weggehaald mag worden. Dieckmann, maar ook haar politieke tegenstander, minister Tipfer, zouden de wijk het liefst tegen een stevige prijs verhuren aan de nationale overheid of internationale organisaties. In VN-kringen blijkt de belangstelling gering.

De kosten voor renovatie en verbouwen komen vanzelfsprekend op rekening van de belastingbetaler. “Dat is altijd nog goedkoper dan het object tegen een wegwerpprijs aan een particulier van de hand te doen,” aldus Dieckmann, die vindt dat “Bonn in eerste instantie met het po in zijn maag zit.”

Reageer op dit artikel