nieuws

Vermindering administratie levert 150.000 banen op

bouwbreed

De administratieve lastendruk als gevolg van de wet die hoofdaannemers verantwoordelijk stelt voor hun onderaannemers, de zogenaamde wet ketenaansprakelijkheid, zou moeten verdwijnen. Dat stellen de werkgeversorganisaties VNO en NCW in hun nota ‘KMB-Werkagenda’.

Daarin maken de werkgeverskoepels ook duidelijk dat Nederland niet alleen moet willen concurreren via loonkosten, maar veel meer ook met technologische vernieuwing en hogere produktiviteit.

Vooral de kleinere en middelgrote ondernemingen, die weer toeleveren aan grote bedrijven in binnen- en buitenland, hebben daar baat bij. Omdat de prijs van een produkt wordt bepaald door kosten en kwaliteit, zijn lagere loonkosten en minder geldverslindende regelgeving echter ook van belang.

Dat lieten de werkgeversorganisaties VNO en NCW dinsdag blijken op hun maandelijkse persconferentie. Hun pleidooi voor meer innovatie, makkelijker produceren en meer exporteren komt aan de vooravond van de verdeling van een half miljard gulden, die het kabinet voor kleinere bedrijven heeft uitgetrokken.

Er moet meer gebeuren dan concurreren op loonkosten. Ook is niet zo belangrijk “dat de produktie van bouten en moeren naar Oost-Europa verdwijnt. Erger is het dat Aziatische technologisch hoogwaardige produkten hier op de markt worden gebracht”, aldus VNO en NCW.

Knelpunten

Technische innovatie zou dan ook moeten worden ondersteund door de fiscale subsidie op onderzoekskosten uit te breiden.

Het wegnemen van allerhande knelpunten, waaronder de administratieve lastendruk als gevolg van de Wet Ketenaansprakelijkheid en ‘de wig-verkleining’ leveren al het nodige op.

“Een procent wig-verkleining en 20 procent minder papieren rompslomp levert 150.000 banen per jaar op”, aldus NCW-voorzitter Blankert.

Reageer op dit artikel