nieuws

Thermische isolatie Pandal gevelpanelen is verbeterd

bouwbreed

De thermische isolatie van de geisoleerde gevelpanelen van het merk Pandal is verbeterd. Hij is aangepast aan de eisen van het Bouwbesluit. Er zijn twee nieuwe panelen ontwikkeld, de Ultra Large en de Super 15 bis.

De Ultra Large is een variant van de Extra Large, maar dan met een ononderbroken isolatielaag van resolschuim in plaats van een onderbroken laag polyurethaan. Volgens P.H. Ladestein te Hoofddorp, importeur van de Pandal elementen, is de Rc-waarde hierdoor gestegen van 1,88 naar 2,5. De Rc-waarde van de Super 15 zou door een dikkere laag polyurethaan en minder betondikte nu ook 2,5 zijn. De dikte van de PUR-laag van de Super 15 is 60 mm, die van de Super 15 bis is 65 mm. Ladestein verwacht dat de Ultra Large en de Super 15 bis hun voorgangers geheel zullen verdringen.

Het is weliswaar toegestaan om panelen met een Rc-waarde van minder dan 2,5 toe te passen, maar dan moet de It-waarde van het gehele gebouw tenminste 14 zijn. Zeker bij een kantoorgebouw, maar ook bij utiliteitsgebouwen is het vaak het makkelijkst om uit te gaan van de minimale Rc-waarde. De nieuwe Pandal elementen zijn bedoeld als antwoord op deze trend.

Pandal geisoleerde gevelelementen in voorgespannen beton zijn een produkt van de Antwerpse Machinesteenbakkerijen (AMT) te Temse in Belgie. De fabrikant is een dochteronderneming van Scheerder’s van Kerkchove’s Verenigde Fabrieken. Alle panelen van AMT zijn 60 of 120 cm breed en 15 cm dik. Sommige panelen zijn ook horizontaal toe te passen, maar gebruikelijk is verticaal. De Ultra Large is alleen verticaal te gebruiken.

Variabele lengte

De lengte is variabel en de bovenzijde is horizontaal, maar kan ook schuin of met een ronding uitgevoerd worden, afhankelijk van de dakvorm. Alle sparingen worden in de fabriek aangebracht. Als het nodig is worden paspanelen geproduceerd, bijvoorbeeld van 90 cm breed. De Ultra Large panelen worden koud tegen elkaar geplaatst. De voeg wordt aan de buitenzijde met een kit gedicht. De panelen worden door middel van hoekijzers aan de staal- of betonconstructie bevestigd. Meestal volstaat een bevestiging aan de bovenzijde en de onderzijde.

De Pandal Ultra Large panelen zullen in Nederland voor het eerst toegepast worden bij de bouw van een hal met kantoor voor Astro Holding, een importeur van elektronica te Alphen aan den Rijn. De bouw is 16 januari begonnen naar een ontwerp van architectenbureau Bloem. Er is gekozen voor wit cement en een licht gekleurd toeslagmateriaal met hier en daar een zwarte korrel. De panelen zijn aan de bovenzijde afgerond in verband met de architectonische vorm van het dak.

Reageer op dit artikel