nieuws

Spaanse woningbouw trekt weer aan

bouwbreed

De Spaanse bouw kruipt langzaam maar zeker uit het dal van de recessie. Voor dit jaar wordt een groei verwacht van 1,2%. Volgend jaar ligt dat op 2,5%, is de voorspelling van het Technologisch Instituut voor de Bouw in Catalonie (ITEC).

Volgens het ITEC – een erkend prive-instituut in Barcelona – heeft het derde kwartaal van dit jaar in het teken van de ommekeer gestaan, hetgeen vooral te danken is aan de sterk gegroeide vraag naar woningen.

Na de expansiejaren in de aanloop naar de Expo in Sevilla en de Olympische Spelen in Barcelona viel de bouw in een diep dal. In 1992 liepen de bouwactiviteiten terug met 6% en vorig jaar zelfs met 7,5%. Dankzij de gedaalde rentetarieven werd het kopen van huizen goedkoper en dat heeft vooral aan de wieg gestaan van een groei die over het hele jaar 3% zal bedragen, aldus het ITEC.

Mogelijke vertraging

Meer dan de helft van de 245.000 woningen waaraan dit jaar begonnen is, wordt gebouwd met overheidssubsidies. Op grond van deze ontwikkelingen wordt verwacht dat de huizenbouw volgend jaar met 4% zal stijgen. Het ITEC tekent daarbij aan dat er mogelijk enige vertraging kan ontstaan als gevolg van een te verwachten rentestijging en het uitblijven van meer plannen voor gesubsidieerde woningbouw.

De enige sector waar nog negatieve cijfers worden geboekt, is die van de kantoren, gebouwen voor commerciele doeleinden en loodsen. In die sector wordt de terugloop dit jaar berekend op 10,5%, hetgeen altijd nog een stuk minder is dan in 1993 toen 24% minder werd gebouwd ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor 1995 wordt gerekend op een vermindering van 2%.

Leegstand

Hoewel de economie fors aantrekt en daarmee het aantal industriele activiteiten, zal zich dit volgend jaar nog niet vertalen in een spectaculaire stijging van de bouw van kantoren en/of winkels. Dat is vooral een gevolg van het feit dat er de laatste jaren heel wat vierkante meters zijn afgebouwd die nog niet verkocht of verhuurd zijn.

Als het gaat om de aanleg van wegen en renovatie wordt dit jaar een stijging geboekt van 2,7%. Voor volgend jaar verwacht het ITEC een stijging van 2% als het om openbare werken gaat en van 4,5% betreffende renovatie.

Volgens het ITEC bestaat 28,2% van de activiteiten van de Spaanse aannemersbedrijven dit jaar uit het bouwen van woningen, 35,7% uit openbare werken, 20,4% uit renovatiewerkzaamheden en 15,7% uit de nieuwbouw voor kantoor- of anderssoortige commerciele doeleinden.

Reageer op dit artikel