nieuws

Sint Pietersberg dicht met schuimbeton

bouwbreed Premium

De ingangen van de grotten in de Sint Pietersberg te Maastricht worden afgedicht met schuimbeton. Daarmee wordt voorkomen, dat de berg teveel uitdroogt. Omdat de berg zelf vochtiger is dan de atmosfeer eromheen drogen de uiteinden van de gangen in het mergel steeds meer uit. Op sommige plekken dreigen de gangen in te storten. Om de uitdroging te verminderen, worden de ingangen nu dichtgemaakt.

Het uitdrogen is niet het enige probleem. Het gebeurt vaak dat ongewenste bezoekers de grotten betreden. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de bezoekers, maar ook niet best voor de grotten en de kunstschatten die zich daarin bevinden. Regelmatig worden er beschadigingen aangericht. Ook daarom worden de grotten van de Sint Pietersberg afgesloten.

De Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) laat niet alleen de gangen dichtmaken. Ook wordt er begroeiing van de wanden van de Sint Pietersberg verwijderd en worden loszittende stenen weggehaald. Daarmee wordt voorkomen dat vallend gesteente op het terrein van de fabriek zou ke belanden.

Tenslotte worden de wanden van mergel nog eens verstevigd en komen er stalen netten tegenaan. Volgens een woordvoerder van de ENCI besteedt het bedrijf in totaal – 3 miljoen aan de werkzaamheden, die worden uitgevoerd door het gespecialiseerde bedrijf Geo te Horn.

Reageer op dit artikel