nieuws

Noren voltooien hoogste platform

bouwbreed

Na drieeneenhalf jaar bouwen is in Noorwegen de ‘deckmating’ gerealiseerd van TrollGas, het hoogste offshore-platform ter wereld. Het betonnen onderstel met een lengte van 397 meter is geconstrueerd door Norwegian Contractors.

Via de koppeling met het dek beschikt Norske Shell over een bouwwerk dat, van de voet tot de top van de vlamtoren, 472 meter hoog is.

TrollGas moet volgens de plannen in mei naar de produktielokatie tachtig km. ten westen van Bergen worden gesleept. Dit wordt een dusdanig spectaculair karwei, dat media uit de hele wereld nu al te kennen hebben gegeven dit bij te willen wonen. Het platform komt te liggen op een diepte van 300 meter en moet volgens de berekeningen de waterdruk zeventig jaar zonder problemen ke weerstaan.

Als de produktie in oktober 1996 ijs en weder dienende aanvangt, is in het hele po inclusief voorzieningen aan land ruim 30 miljard kronen ( f. 7,5 miljard) geinvesteerd. TrollGas is wellicht voor de Noorse off-shore-industrie een van de laatste grote betonplatforms, omdat voor Ekofisk is gekozen voor staal.

Norwegian Contractors (dochter van het industrieconcern Aker) heeft nog wel hoop op een ander po, waarvoor de keuze tussen de twee materialen nog niet vastligt. Tevens mikt NC voor de toekomst op drijvende betonplatforms.

Reageer op dit artikel