nieuws

Montage en controle tribune Bastia lieten te wensen over

bouwbreed

Op het Franse eiland Corsica is het proces tegen de verantwoordelijke ingenieurs voor de op vijf mei 1992 ingestorte noodtribune van het stadion te Furiani, uitgedraaid op een technisch debat en hooglopende ruzie tussen aannemer en controleur van de staalconstructie. Het hoogste gedeelte van de noodtribune begaf het tijdens een wedstrijd voor de nationale halve finale tussen de clubs Bastia en Olympique de Marseille.

3500 toeschouwers vielen in een wirwar van verwrongen stalen buizen en bovenop andere slachtoffers. Zeventien mensen werden gedood en 2357 mensen raakten ernstig gewond. De meeste slachtoffers zijn voor hun leven gehandicapt of aan rolstoelen gekluisterd.

Tijdens het vooronderzoek werd de onverantwoordelijke keuze van de Franse voetbalfederatie en lokale politici bewezen. Zij besloten twaalf weken voor de wedstrijd, dat de capaciteit van het oude stadion van Furiani, met 8737 plaatsen hiervoor zou worden vergroot tot 18.000 zitplaatsen. De sportorganisatoren grepen de wedstrijd bovendien aan om een kastekort aan te vullen en organiseerden een drievoudige kaartverkoop.

‘Voor elkaar’

De lokale autoriteiten zagen het gedeeltelijk afbreken van het stadion en het bouwen van de noodtribune in enkele weken tijd, als ‘een uitdaging’. Even voor de match werd de lokale belastingbetalers het juichende nieuws “we hebben het voor elkaar” in een rondschrijven medegedeeld. Terwijl het publiek op vijf mei 1992 op de tribune plaats nam, werden de laatste bouten aangedraaid.

Bewezen is dat Jean-Francois Filippi, voorzitter van de sportclub Bastia, geen contract had afgesloten voor de huur, constructie en de verplichte terrein- en montagecontrole van de noodtribune. Alles was mondeling geregeld met de controleurs van de prefekt.

Filippi werd even voor het begin van het proces (op 26 december jl.) vermoord. Zijn medewerkers staan terecht omdat zij een vals proces-mondeling hadden geredigeerd voor de Corsicaanse commissie van veiligheidscontroles. Andere verantwoordelijke departementscommissies moeten zich verantwoorden voor hun tegenstrijdige beslissingen.

Verkeerde keuze

De Corsicaanse bevolking ziet in ingenieur Jean-Marie Boismond, aannemer en directeur van het verhuurbedrijf Sud Tribune, de grootste verantwoordelijke voor dit drama. Boismond heeft toegegeven dat hem schuld trof, maar dat hij niet als enige verantwoordelijk gesteld wil worden. “Ik heb een verkeerde keuze gedaan in het montage-materiaal” aldus Boismond “maar ik heb nooit getwijfeld aan de soliditeit van de montage”.

Boismond verwierp de verantwoordelijkheid voor de technische berekeningen en de controle van de tribune. Daarvoor had hij de hulp van de Socotec ingehuurd, een orgaan dat op Corsica constructies op veiligheid controleert. Bernard Rossi, ingenieur openbare werken en directeur van de Socotec verdedigde zich: “Mijn opdracht was het terrein te controleren op vertikale draagkracht. Ik ben specialist in gewapend beton, niet in stalen buizen. Ik heb m’n werk naar behoren verricht.”

De rechter wees Rossi erop dat op de 28 contracten die Socotec in het verleden met Sud Tribune was aangegaan, alle de controle betroffen van het terrein en de constructie. Een werknemer bevestigde dat Rossi na zijn controle opdracht tot wijzigingen in de montage had gegeven.

Het kon Rossi weinig schelen, dat niemand anders de tribune op soliditeit had gecontroleerd: “Mijn opdracht was niet omschreven, dan is de rest mijn zaak niet.”

Tussen Sud Tribune en de Socotec was voor de noodtribune inderdaad geen contract getekend. Alles was mondeling afgemaakt, zoals wel vaker het geval is in de bouwwereld rond de Middellandse Zee.

Boismond en Rossi riskeren drie jaar celstraf voor doodslag. Op Corsica wordt niet uitgesloten dat alle verantwoordelijken in dit drama, vroeg of laat het slachtoffer worden van een persoonlijke vergeldingsactie. Dit risico liet ingenieur Rossi koud: “Ik ben nooit echt bij de constructie van de noodtribune betrokken geweest. De enige keer dat ik op de tribune ben geklommen, was om het uitzicht van bovenaf te bewonderen.”

Reageer op dit artikel