nieuws

Lijnafwatering samen te stellen uit zes elementen

bouwbreed

Terra Beton BV te Enschede brengt een lijnafwateringssysteem van polymeerbeton op de markt op basis van slechts zes elementen. Het systeem biedt een ruime keuze uit roosters en manieren van bevestigen. Daardoor is er altijd een oplossing die voldoet aan de eisen van de voorgeschreven belastingsklasse .

Terra Beton is leverancier van een groot assortiment bestratingsmaterialen. Met het afwateringssysteem komt Terra Beton tegemoet aan een vraag van de afnemers. Het systeem wordt op de markt gebracht onder de naam Aquaflow.

De elementen voor het samenstellen van een lijnafwatering worden geproduceerd door de Zwitserse fabrikant Polycryl. Ze zijn niet van cementbeton maar van polymeerbeton, een mengsel van kwartszand en harsen. Het materiaal is vergeleken met cementbeton sterker en gladder. Het neemt minder water op en het is beter dan cementbeton bestand tegen basen en zuren. Omdat polymeerbeton nauwelijks water opneemt, is het materiaal zeer goed bestand tegen vriezen en dooien. De wanden van de goten zijn bovendien zeer glad, waardoor het af te voeren water weinig weerstand ondervindt.

Schroefloos

Er zijn maas-, tralie- en sleufroosters met schroefloze vergrendelingen, voor alle belastingsklassen (A tot en met F) van de Nederlandse norm NEN-EN 124. De bovenrand van de goten en de kopstukken zijn voorzien van verzinkte staalprofielen. Dat voorkomt beschadigingen, zowel bij het verleggen als tijdens het gebruik van de lijnafwatering.

Met de zes basis-elementen is het mogelijk om de afwatering zonder afschot, met lineair afschot of met trapsgewijs afschot aan te leggen. Het laatste kan met stappen van steeds 30 mm. De lengte van de elementen is 500 of 1000 mm en de inbouwhoogte varieert van 161 tot 311 mm.

Bij het systeem horen kopschotten met of zonder uitlaat, onderuitlaten, overgangsstukken aansluit- en bezinkputten. Afhankelijk van de belastingsklasse is het systeem in te bouwen in asfalt, beton of bestrating. Voor elke toepassing zijn er afzonderlijke details beschikbaar.

Een van de roosters van het Aquaflow systeem voor lijnafwatering. Dit type heeft nokken die onder de gootrand passen en nokken aan de uiteinden. Door de roosters te verschuiven worden ze onderling en onder de gootrand vergrendeld.

Reageer op dit artikel