nieuws

Grote buigtaaiheid door staalvezels

bouwbreed

Ahmo BV te ‘s-Hertogenbosch brengt een staaldraadvezel op de markt die goed is voor een grote buigtaaiheid van staalvezelbeton. Het is de Fercon 60/1.0 RP vezel, met een lengte van 60 mm en een diameter van 1 mm. Hij is over de hele lengte voorzien van een diagonaal profiel en bij de uiteinden bevinden zich ‘peddels’, platte stukjes.

In de CUR-aanbevelingen 35 en 36, over het ontwerpen, berekenen en detailleren van bedrijfsvloeren van constructief beton, is de buigtaaiheid van staalvezelbeton geintroduceerd. Hij wordt aangeduid met R1,5, bepaald bij een doorbuiging van 1,5 mm. Voor staalvezelbeton moet R1,5 hoger zijn dan 0,3 of er moet tenminste dertig kg vezels per m3 beton toegevoegd worden. Met Fercon 60/1.0 RP vezels is bij een dosering van twintig kg per m3 al een R1,5 van 0,60 te bereiken. Volgens enkele berekeningen is een dosering van 25 kg per m3 vaak al voldoende.

Ahmo wijst erop dat de staalvezels op het juiste moment en op de juiste manier moeten worden toegevoegd. Eerst moet de (super)plastificeerder aan het mengsel toegevoegd zijn, omdat de verwerkbaarheid van het mengsel door de vezels vermindert. Bovendien moeten de vezels zeer gelijkmatig verdeeld worden.

De dozen waarin de vezels worden geleverd hebben een losklep, maar het is het beste de vezels toe te voegen met een inblaasapparaat. Fercon is een merk van Ahmo BV. De vezels worden geproduceerd door TrefilArbed Bissen SA, een dochtermaatschappij van Trefil Europe.

Uiteinde van de Fercon 60/1.0 RP vezel, sterk vergroot. De vezel is over de hele lengte aan twee zijden voorzien van diagonale inkepingen. De uiteinden zijn plat afgeknipt en bij de uiteinden bevinden zich platte stukjes. Het profiel en de afplattingen versterken het verband tussen het beton en de staalvezel.

Reageer op dit artikel