nieuws

Bouw van Delftse Poort geeft R’dam apart monument

bouwbreed Premium

Met het slaan van de laatste paal krijgt Rotterdam eindelijk zijn monument ter nagedachtenis aan de wederopbouw. Met steun van onder andere de bedrijven Dura en Hollandia, in handen van ras-Rotterdammers Daan Dura en de familie Lubbers, wordt op 18 mei het ‘luchtige monument’ onthuld, dat staat op de plaats van de vroegere Delftse Poort.

De seance voor het slaan van de paal vond gisteren plaats in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis. Het ontwerp (zie foto) van Cor Kraat heeft jarenlang in de spelonken van het stadhuis rondgewaard. Het monumentale kunstwerk van Kraat kost de somma van – 3,5 miljoen en dat geld was er niet. Pas nadat vorig jaar Baron Thyssen-Bornemisza een miljoen toezegde, kwam er schot in de zaak.

“Een droom die werkelijkheid wordt na jarenlang in de molen te hebben gezeten”, zei burgemeester Bram Peper, die kritisch werd gevolgd door de ‘nachtburgemeester’ Jules Deelder. Deze laatste deed van zich horen toen Kraat verrassend bekendmaakte dat de staalbouw de kleur oranje krijgt.

“De kleur van menie heeft iets van oranje, het is nog niet af”, aldus de kunstenaar, die met veel van zijn drinkebroeders in het Rotterdamse stadhuis was. Voor Deelder was dat aanleiding om Oranje boven te gaan zingen.

Voor Peper was het heel normaal dat het kunstwerk gebouwd zou gaan worden door Dura. “Het bedrijf is verbonden aan de wederopbouw van de stad.”

“Wij bouwen het in sneltempo samen met Hollandia Staalbouw, terwijl onze onderaannemers ook nog eens kortingen op hun aanneemsommen gaven”, verklaarde drs. A.L.M. Nelissen, lid hoofddirectie Dura Bouwgroep.

“Het geschenk in de vorm van het gratis bouwen valt niet alleen samen met de wederopbouw van de stad die vijftig jaar geleden is begonnen. Maar ook met een jubileum. Ons bedrijf bestaat dit jaar 140 jaar.”

Het ontwerp voor een ‘nieuwe’ Delftse Poort van Cor Kraat heeft jarenlang in de spelonken van het stadhuis rondgewaard.

Reageer op dit artikel