nieuws

Woningen voorzien van ‘intelligente meterkast’

bouwbreed

In Rotterdam zijn twee woningen opgeleverd met ‘intelligente meterkasten’. Het is een initiatief van NBM-Amstelland Woningbouw. De meterkasten zijn met een computer via een RS 232 aansluiting te programmeren. Dat biedt de bewoners extra mogelijkheden.

In de woningen, gebouwd door Tiemstra West BV te Rijswijk, is op het eerste gezicht niet veel te zien van de ‘intelligentie’. Het enige wat opvalt zijn de 7 cm hoge witte plinten langs de vloer tegen de woningscheidende wanden. Op die plinten ke waar de bewoners het willen wandcontactdozen en aansluitingen voor televisie en telefoon geplaatst worden.

De woningen in Rotterdam gewone rijtjeshuizen zoals ze ook elders worden gerealiseerd. Ze vallen in de prijsklasse van om en nabij f.200.000. De constructie bestaat uit prefab betonnen vloeren en wanden, afkomstig van de fabrieken van Heembeton. De schakelaars voor de verlichting zitten gewoon naast de deurkozijnen en de dozen voor het aansluiten van lampen bevinden zich net als bij andere woningen centraal in het plafond.

Seriele poort

Het bijzondere van de woning blijkt pas bij het openen van de meterkast. Daar bevindt zich de seriele RS 232-poort voor de aansluiting van een computer. Volgens A. van Kruijsbergen van Jan van Aalst Elektrotechniek BV, de installateur van het po, is het met een programma op een gewone PC mogelijk om alle functies te programmeren. In dit geval hebben de bewoners gekozen voor een aantal opties. Zij ke vanuit de hal en de grootste slaapkamer alle verlichting in het hele huis uitschakelen. De mechanische ventilatie is gekoppeld aan de verlichting van de natte cellen. Er wordt tot vijf of tien minuten na het uitschakelen van de verlichting extra geventileerd. In de grootste slaapkamer bevindt zich een trekschakelaar die niet alleen bedoeld is voor de verlichting. Als de schakelaar 10 sec vastgehouden wordt, gaan alle lampen in het hele huis branden.

Veiligheid

Er zijn meer mogelijkheden van de ‘intelligente meterkast’ geactiveerd. In de woning bevinden zich sensoren. Als zij ingeschakeld zijn en een beweging waarnemen, gaan alle lampen aan en begint een alarm te loeien. Tijdens afwezigheid van de bewoners simuleert de meterkast de normale bewoonde situatie. Er gaan lampen aan en uit en het is zelfs mogelijk om de zonwering omhoog of omlaag te laten bewegen. Duurt de afwezigheid van de bewoners langer dan 24 uur, dan zorgt de meterkast tweemaal per dag voor een half uur ventilatie, gevolgd door het weer op temperatuur brengen met de centrale verwarming.

Op de aansluitpunten voor de wasmachine en de vaatwasser staat slechts spanning tijdens de uren met een laag electriciteitstarief. Het is wel mogelijk deze apparaten overdag te gebruiken, maar dan moet met een schakelaar de spanning geactiveerd worden. Na tweeeneenhalf uur wordt die automatisch weer verbroken. De installatie in de woning te Rotterdam is ca 4 maal zo duur als een gewone installatie, volgens Van Kruijsbergen. Daarvoor hebben de bewoners een geintegreerd systeem. Ze hoeven geen ‘stand-alone’ toepassingen meer aan te schaffen en te installeren voor bijvoorbeeld de beveiliging. Volgens ing. L.G.A. Remers van Tiemstra Nijmegen BV te Nijmegen wil NBM-Amstelland Woningbouw met dit voorbeeld laten zien, dat het mogelijk is om in een relatief eenvoudige woning een zekere mate van ‘intelligentie’ te verwezenlijken, zonder dat de kosten de pan uit rijzen. In Rotterdam is in overleg met de bewoners de ‘intelligente meterkast’ in het project opgenomen toen het al in een ver gevorderd stadium verkeerde. Binnenkort worden in Zaltbommel 34 woningen gerealiseerd waarbij van het begin af rekening is gehouden met de inbouw van ‘techome-modules’, zoals NBM-Amstelland Woningbouw de technische opties noemt. Er zijn heel veel mogelijkheden, maar naarmate er meer geinstalleerd worden lopen de kosten natuurlijk ook op.

Intelligent ontwerp

Het voorbeeld in Rotterdam maakt duidelijk dat er tegen beperkte kosten al heel wat ‘intelligentie’ mogelijk is. Het is wel jammer, dat er geen ‘dialoog’ tussen het ontwerp van de woning en de installatie is geweest. Het is een gewone woning, niet bijzonder goed ontworpen en weinig flexibel ingedeeld. Veel is daar niet aan te veranderen, want drie van de dwarse binnenwanden doen dienst als stabiliteitswand en zijn dus niet te veranderen.

Ook de plaats van de aansluitingen is (behalve bij de plinten) weinig flexibel. De wasmachine-aansluiting op zolder is onhandig, voor een raam en bij een vensterbank, zonder ventilatie. Bovendien is de zolder niet bruikbaar als bijvoorbeeld slaapkamer, omdat de automatische ventilatie van de natte cellen veel geluid maakt. Met andere woorden, de installatie is wel flexibel en ‘intelligent’, maar de woning zelf niet.

NBM-Amstelland Woningbouw neemt deel aan Boosting, de Stichting Industrieel Bouwen Nederland te Rotterdam. Bij die stichting bestaan zeker ideeen over het ontwerpen van een ‘intelligente woning’. Het moet een uitdaging zijn om bij volgende poen reeds bij het ontwerpen van de woning rekening te houden met de flexibiliteit van de programmeerbare installatie.

Rechts het interieur van de ‘intelligente meterkast’ in de woning te Rotterdam. Links ter vergelijking de traditionele meterkast in een andere woning van hetzelfde po.

Reageer op dit artikel