nieuws

Stabiel eerste kwartaal 1995 lijkt stilte voor de storm

bouwbreed

Het krachtige herstel van de bouw in de tweede helft van 1994, zal naar verwachting gevolgd worden door een stabiel eerste kwartaal in 1995. Maar een forse stijging van het bouwvolume daarna zal opnieuw leiden tot positieve ontwikkelingen in de bouwnijverheid. Het optimisme is dan ook groot.

Dit blijkt uit de bouwbarometer. De maandelijkse barometer is gebaseerd op vraag en aanbod van UTA-personeel en een peiling onder de opdrachtgevers.

In het eerste kwartaal van het nu bijna afgelopen jaar pakten zich donkere wolken samen boven de branche. In het tweede kwartaal waren de eerste tekenen van herstel zichtbaar, op personeelsgebied onder meer gekenmerkt door een opvallende vraag naar personeel in de bouwvak periode. In het laatste deel van het jaar was zelfs sprake van een explosief herstel. Op personeelsgebied was een grote vraag naar projectmatig kaderpersoneel. Wel bleken de marges nog klein. Het optimisme onder de opdrachtgevers nam gaande weg toe, zoals bleek uit het feit dat op termijn steeds vaker vaste banen in het vooruitzicht werden gesteld.

Het komend jaar zal in eerste instantie de woningbouw voor de belangrijkste groei-impulsen zorgen. Voor het midden en hoger kaderpersoneel betekent dit dat er voor het eerst sinds geruime tijd weer mogelijkheden zijn om zich te orienteren op een volgende stap in hun carriere. Met meer zekerheid nemen zij de kansen waar om een nieuwe uitdaging op te pakken.

Een onzekere factor is de duur van de stijging in bouwvolume in de woningbouw. Hoewel nog steeds het percentage medewerkers dat in beginsel perspectief op een vaste baan krijgt voorgeschoteld toeneemt, blijven de aannemers voorzichtig.

Zij hebben de ervaringen uit het verleden nog vers in het geheugen. Een minimum aan flexibiliteit op personeelsgebied leidde tot veel vaste lasten. Nu willen zij een percentage medewerkers ‘flexibel’ houden.

Schoolverlaters vinden nog steeds moeilijk een opleidingsplaats, doordat op traineefuncties wordt bezuinigd. Bedrijven zoeken medewerkers die direct produktief zijn.

Bij de installatiebedrijven begint de elektrotechnische sector een inhaalslag te vertonen ten opzichte van de werktuigbouw. Ook de installatiebranche verwacht vanaf maart een verder herstel.

Reageer op dit artikel