nieuws

Oprichter Frans Diekstra op staande voet geschorst Internationalisatie splijt directie Starke Diekstra

bouwbreed Premium

Binnen de directie van Starke Diekstra Holding bestaat grote onenigheid over de internationalisatie en de investeringen in nieuwe softwaretechnologieen. Daar er gevaar dreigde voor de continuiteit van het bouwmanagementbureau heeft de raad van commissarissen directeur/aandeelhouder Frans Diekstra op staande voet geschorst.

“Frans Diekstra wilde in een te hoog tempo internationaliseren. Daarnaast lagen de investeringen in visualisatie-ontwikkelingen (virtual reality-programmatuur/evo) op een erg hoog niveau.

Als je de kosten van beide trajecten afzet tegen ons eigen vermogen en winst, dan zou de onderneming in gevaar komen als er maar iets fout ging”, verklaart de directie-voorzitter van Starke Diekstra Holding, Martin Verwoert, desgevraagd. “De vijf leden van de raad van commissarissen (onder voorzitterschap van G. Verheul R.A.) hebben ingegrepen omdat de zaak al maanden sleepte en de voortgang van de onderneming in gevaar kwam. De gang van zaken is nu dat de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) een oordeel moet gaan vellen over het besluit van de raad van commissarissen. Ik verwacht dat de AVA snel na de jaarwisseling bij elkaar zal komen.”

Minderheidspakket

De vergadering zal niet makkelijk verlopen, omdat Frans Diekstra een behoorlijk pakket in handen heeft. De rest van de aandelen is in handen van NIB-dochter Parnib, Stichting Personeel Starke Diekstra en de overige directieleden Bas Menheere en Martin Verwoert. De laatst genoemde wil nog niet vooruitlopen op de twee keuzen die men kan nemen in de AVA; ontslag of doorwerken van Diekstra. “De komende periode zullen we veel overleggen”, zegt Verwoert, die er subtiel aan toevoegt “dat Diekstra wel een minderheidspakket heeft.”

De enige buitenlandse vestiging van Starke Diekstra is in Brussel. Bij de presentatie van de cijfers van de laatste jaren heeft men nooit onder stoelen en banken geschoven dat dit een zeer kostbare vestiging was. De vestiging zal dit jaar voor het eerst na vier jaar bijdragen aan het resultaat ( – 2,1 miljoen in 1993 bij een omzet van). In Curacao werkt men samen met HBG aan de bouw van een hotelcomplex.

Diekstra speelde ook met het idee om een vestiging in Berlijn te gaan optuigen. Vanuit Nederland werkte de adviseurs al in Duitsland. Eerder dit jaar verklaarde het bedrijf ook te overwegen een vestiging in Frankrijk (Parijs), Rusland, Spanje en Portugal te willen openen. Vanuit Parijs wil(de) men de Noordfranse markt bewerken.

Software

Diekstra zette ook veel vaart achter de ontwikkeling van programmatuur waarmee de schijnbare werkelijkheid kon worden nagebootst. Opdrachtgevers van het adviesbureau wilde, nog voordat de bouw een aanvang nam “het gebouw wel eens van binnen zien”. Met behulp van software en een speciale helm wordt een kunstmatige wereld gecreeerd, waarin de kijker in het gebouw kan rondwandelen. Deze nieuwe technieken kosten erg veel geld.

Onduidelijk is de situatie rond de nieuwe verzekeringspolis. Samen met onder andere grootbank ABN Amro Bank heeft men voor de bouw het integrale gebouwverzekering Property All Risks Polis ontwikkeld. Een afspraak met deze krant over een toelichting van de polis is deze week op het laatste nippertje afgeblazen en voor onbekende tijd verzet.

De affaire heeft volgens Verwoert geen consequentie op het resultaat van dit jaar. De onderneming gaat uit van een forse verhoging van de omzet en het verder oplopen van de winst. Over de eerste zes maanden van dit jaar werd bij een omzet van – 14 miljoen een netto resultaat behaald van – 903.000.

Dienstverleners in bouw sluiten laatste maanden goed af

De zakelijke dienstverlening in de bouwnijverheid, hierin is Starke Diekstra actief, heeft een goed laatste kwartaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat de orderontvangst “sterker toeneemt dan men op grond van het seizoen mag verwachten”. De orderpositie van deze branche vertoont sinds het vierde kwartaal van 1993 een opgaande lijn.

De realisatie van de omzet in het derde kwartaal van de dienstverleners is volgens het CBS geheel anders geworden dan eerder voorspeld; “geen daling van de omzet maar een stijging”.

Reageer op dit artikel