nieuws

Lichtgewicht omgekeerd dak voor handelscentrum

bouwbreed

Op het nieuwe dak van het handelscentrum in Puurs in Belgie wordt gebruik gemaakt van het lichtgewicht omgekeerd daksysteem Polyfoam XPS Toplock. Het is ontwikkeld door LINPAC Building Products te Almere. De Belgische dakdekker Moernaut heeft voor het eerst gebruik gemaakt van dit systeem.

Het bijzondere van het gebouw is, dat het moet worden getransformeerd van een industrieel gebruik naar kantoorgebruik. Dat stelt andere eisen aan de warmte-isolatie, waardoor een goed geisoleerd dak nodig is en voor een warmdak-constructie is gekozen. Bovendien moet het gebouw door het veranderd gebruik aan andere bouwnormen voldoen.

Het daksysteem weegt slechts 6 tot 10 kg/m2 en dat is volgens LINPAC nog nauwelijks te vergelijken met de gebruikelijke 80 kg/m2 voor een standaard omgekeerd dak. Er behoeven derhalve bij renovatie geen extra verstevigingsvoorzieningen te worden aangebracht.

Toplock bestaat uit LINPAC’s Polyfoam XPS, een polystyreenplaat van 60 mm dikte, bewerkt met een doordringbare ‘Rypol-laag’ en een 9 mm dikke afdeklaag. Voorwaarde voor deze vorm van het maken van een omgekeerddakconstructie is wel dat de waterdichte dakafdichting nog in optimale conditie verkeert.

Toplock dakisolatie verlengt ook nog de levensduur van de waterdichte beschermlaag op het dak.

Reageer op dit artikel